Борисов: Ще задълбочим съвместната работа с парламента по ключови за ЕС въпроси

  • 10 февруари 2012 09:36

  • 1169
  • 4
Борисов: Ще задълбочим съвместната работа с парламента по ключови за ЕС въпроси
© Булфото

Правителството е решено да продължи и занапред съвместната работа с парламента, като задълбочи дискусиите по ключови за развитието на ЕС въпроси.

Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който представя в парламента доклад на министър-председателя на Република България относно развитието на приоритетните за Република България теми и досиета по време на полското председателство на Съвета на ЕС (юли – декември 2011 година) и основни приоритети по време на датското председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2012 година).

Министър-председателят посочи, че периодът на полското председателство съвпада с най-големите предизвикателства пред ЕС досега. "Най-голямото от тях е икономическата криза, която засегна всеки гражданин и семейство, бизнеса и общностите в цяла Европа. Последващото от тази криза е - необходимост от проверка за способността на политическите лидери в ЕС да реагират адекватно и координирано на ситуацията и да намерят изход от нея. Не всички евро лидери признават необходимостта от по-строги правила за постигане на фискална дисциплина, които да възстановят и запазят стабилността на еврозоната и на ЕС като цяло. През втората половина на 2011 г. усилията на държавите-членки бяха насочени към преодоляване на последствията от кризата и постигане на икономически растеж. Страната ни активно участваше в процеса на вземане на решения с добре обосновани позиции и спомогна за намирането на удовлетворителни и работещи решения за Съюза. Следвайки приоритетите на полското председателство на ЕС, през втората половина на 2011 г. съсредоточихме усилията си върху дискусиите за подобряване координацията на икономическата политика и икономическото управление в ЕС, дебата за следващата финансова рамка и пакета от законодателни актове, свързани с нея, новите регламенти по новата кохезионна политика и ОСП 2013 г., присъединяването ни към Шенгенското пространство”, каза премиерът.

Борисов акцентира върху установеното добро сътрудничество между изпълнителната власт и Народното събрание в периода на полското председателство на ЕС. "Това даде възможност българският интерес да бъде отстояван в европейския дебат и да се гради авторитетът на страната ни в Европа", посочи той.

"На 1 януари 2012 г. Дания пое председателството на ЕС. Предизвикателствата в този период си остават също толкова големи. Водещ приоритет за нас през първата половина на 2012 г. остава обсъждането на бъдещата многогодишна финансова рамка. Предизвикателствата на този период остават също толкова големи и отговорни, поради необходимостта за реализирането на по-съществен напредък по ключови теми, по които няма лесни решения", посочи премиерът.

"Убедени сме, че такива решения ще бъдат намерени и ще работим за това Европа да постигне бюджетна консолидация и най-добрите възможни условия за устойчив растеж и в дългосрочен план висока степен на заетост. Дания планира в рамките на своето председателство, да завърши техническите разяснения по това предложение и да постигне възможно най-голям напредък в преговорите. Нашето мнение е, че многогодишната финансова рамка трябва да осигурява финансиране на решенията на новите предизвикателства и да се възпрепятства постигането на фискална консолидация в държавите-членки", каза Борисов.

"Вторият основен приоритет за България по време на датското председателство ще бъде - обсъждането на законодателните предложения, които ще определят параметрите на общата селскостопанска политика след 2013 г. Ще продължим да отстояваме позицията, отразяваща националните ни приоритети в тази област – Общата селскостопанска политика да има стабилен бюджет, гарантирано постигане на целите, заложени в договора за ЕС. Нашата позиция е, че директните плащания са необходимо средство за гарантиране на доходите на фермерите. Затова ще държим на запазване нивото на директна подкрепа на Европейския съюз и справедливо разпределяне на директни плащания между държавите-членки", каза още министър-председателят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1169 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Радо

2012.02.12 | 00:40

4
То отдавна се знаят ключовите въпроси и това е съдебната система ако мисли че Боко-Тиквта ще мине метър няма да му се удаде този шанс. Ще стане както Гърция ще го притиснат до стената иначе Шенген няма да види до края на живота си. Излиза че във България като имаш пари не влизаш във затвора а влизат кокошкарите хора със 30-40 висящи дела се разхождат безнаказано или делата се точат с десетилетия и накрая всички излизат невинни или мистериозно се разболяват в ареста. Докато корупцията владее правосъдната система никъде няма да сме добре приети!!!
Даниела

2012.02.12 | 00:40

3
По-големи циркаджии и боклуци от ГЕРБ няма. Но да спирам да пиша негативни веща, че току виж Специализирания съд ми издаде доживотна присъда. То за една цигара марихуана съдят..

2012.02.12 | 00:40

2
Евалата батенце евалата обичам те ,обичаме те целя БЪЛГАРИЯ слава на бога че те има ти си най-големия пич,ти си Васил ЛЕВСКИ ,ти си ИСУС ХРИСТОС за нас и за това те ОБИЧАМЕ.Продалжаваи твърдо и сурово и мамката ще им ебем на организираната пресъпност и комунистите народа е в теб и ВИНАГИ ще бъде ти си героя на героите ,ти си царя на БЪЛГАРИЯ И ТЕ ПРОВЪЗГЛАСЯВАМЕ ЗА ТАКЪВ ,да ни лижат газовете бсп,дпс,сдс и мафията ахахахахахах умират от яд копеленцата ахаахаххаххаха
ДО КОГА

2012.02.10 | 21:42

1
Крайно време беше, но какъв ще бъде този закон и кои интереси ще защитава, тези на банките-лихвари или на потребителите. Господин Данков нека да повдигнем малко завесата пред народа. В европейските закони е записано, че лихвите по кредитите и депозитите не трябва да надвишават 1% от този на централните банки. Или образно казано, ако в РБ основния лихвен процент на централната банка е 0.5% то лихвите по кредитите и депозитите на другите банки не трябва да надвишава 1.5% на годишна база и в този 1% банките се състезават за клиентите си, а не както е сега 15% лихва на годишна база. С тези лихви банките-лихвари унищожават държавата във всички сектори и направления. Младите семейства не теглят ипотечни кредити защото ако направите сметката ще видите за какво става въпрос. При един такъв кредит от 60 000 лв за 30 години се връщат 180 000 лв. (200%) плюс застраховки и други такси. Дали този имот тогава ще струва толкова или ще бъде още по-евтин. В нормалните държави при тегленето на ипотечен кредит банките за своя сметка застраховат и имуществото и клиентите си. Процента лихва за целия период на връщане на кредита е между 10-15% или ако кредита е теглен за 20 години то се пада по 0.5%-0.75% лихва на годишна база плюс този от централната банка и става 1%-1,25%. Питам , а сега в България как е? Тука няма банкиране , а имаме лихварство в най-тежка форма – ограбване на държавата като се поставя народа в неплатежоспособност. До кога ще позволяваме да ни ограбват. В цивилизованите държави ДДС се връща на потребителите в края на годината при доказани доходи, а не на фирмите. Пример ако годишния доход на едно лице е 10 000 лв. то в края на годината му се връщат 2000 лв. ДДС след като се провери дали лицето си е платило всички осигуровки и данъци. Приспада се дължимото и се връща разликата. По този начин държавата си прибира налога на 100% на доказан доход и ако се направи обратно засичане на разходите в една фирма ще лъсне двойния стандарт, ниските осигуровки и даването на пари под масата. Тогава няма да има сива икономика. При сегашния модел се финансира една ялова икономика като се унищожава производителя и ограбва потребителя. Това трябва да престане. Стиска ли Ви господа управляващи да направите такива промени и да въведете едни нови правила добри за всички, а не само за шепа тарикати.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини