България оценява подкрепата на Франция за българското предложение за миграцията

  • 20 юни 2018 20:23

  • 2040
  • 3
България оценява подкрепата на Франция за българското предложение за миграцията
©

Оценяваме, че днес, на спешна среща предвид ескалиращото напрежение с мигрантската криза, чухме много ясно от премиера на Франция, че подкрепя предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за решаването на многогодишния спор и за намиране на обща, нова политика за убежището. Това заяви вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред български журналисти в Брюксел.

Бих казала, че ако бяхме по-обединени и по-отговорни, и бяхме намерили начин да постигнем консенсус по този наистина много чувствителен въпрос още преди две години, може би нямаше да видим всички последици и растящото напрежение в редица европейски държави и някои от резултатите на европейските избори. Темата за миграцията се превърна в централна във вътрешната политика на всяка от държавите, посочи тя.

Захариева отбеляза усилията на българското председателство да предложи конструктивен подход, който да доведе до това, че да не се налага години наред да се търси отговор на въпроса дали има криза с миграцията. Ако още 2012 г. имахме изменението на регламента от Дъблин, щеше да бъде ясно, че има и наближава криза, и още 2013 г. щяхме най-вероятно да постигнем споразумението, което беше сключено през 2016 г. между ЕС и Турция, заяви вицепремиерът.

Целта на българското председателство е да има автоматизъм при определянето на това има ли увеличен миграционен натиск, необходима ли е подкрепа за съответните външни граници, поясни Захариева. По нейните думи решението от 2015 г. за задължителното разселване на мигрантите по квоти е довело до невъзможност за постигането на съгласие за изменението на правилата. Вицепремиерът изрази надеждата на срещата, свикана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето в неделя, да се намери най-после начин въпросът да стигне до решение до края на българското председателство.

Последвайте канала на

Novini.bg
2040 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.06.20 | 20:39

3
ТЪПОТО КАТЕ ОТДАВНА СЕ САМОЗАБРАВИ ,НО ВИНАТА Е В НАС,ЧЕ Й ТЪРПИМ ГЛУПОСТИТЕ.
аман

2018.06.20 | 20:30

2
ама вярно ли е така??? съд и разстрел и слад това червей

2018.06.20 | 20:29

1
А оценява ли подкрепата за българските превозвачи ?

Добави коментар

Водещи новини