Мария Габриел: Крачка по-близо сме до завършването на цифровия единен пазар

  • 20 юни 2018 15:05

  • 914
  • 1
Мария Габриел: Крачка по-близо сме до завършването на цифровия единен пазар
© Булфото (архив)

Късно вчера преговарящите от ЕС постигнаха политическо споразумение относно свободното движение на нелични данни. Новите правила ще позволят съхраняването и обработването на данни навсякъде в ЕС без неоправдани ограничения, както и създаването на конкурентна икономика на данни в рамките на цифровия единен пазар.

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова заяви, че предложението ще спомогне за изграждането на общо европейско пространство за данни. "Данните са гръбнакът на цифровата икономика. Европейската икономика на данни може да се превърне в мощен двигател за растеж, за създаване на нови работни места, за нови бизнес модели и възможности за иновации.  С това споразумение ние сме една крачка по-близо до завършването на единния цифров пазар до края на 2018 г.", коментира Мария Габриел.

Новите правила ще премахнат бариерите, възпрепятстващи свободното движение на данни, и ще стимулират европейската икономика, като предвиждат приблизителен растеж до 4% от БВП до 2020 г.

С предложението се цели:

- гарантиране на свободното движение през граница чрез рамка за съхраняване и обработка на данни в ЕС, като се забраняват ограниченията за локализиране на данните.

- гарантиране на наличността на данни за регулаторен контрол от страна на публичните власти, като държавите-членки ще могат да санкционират потребители, които не осигуряват достъп до съхранявани в друга държава членка данни

- Насърчаване на създаването на кодекси за поведение за облачните услуги, за да се улесни прехвърлянето между доставчици на услуги при ясни срокове. Това ще направи пазара на облачните услуги по-гъвкав и услугите за пренос на данни в ЕС ще бъдат по-достъпни.

Договорените мерки са в съответствие със съществуващите правила за свободно движение и преносимост на лични данни в ЕС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
914 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
IT

2018.06.20 | 15:32

1
Само приказвате. Нямате контакт с истински специалисти, понеже те ви презират и странят от евробюрократи и сервилните им лаладжии. Нищо няма да постигнете с разните си жалки напъни и с регламенти писани от адвокати, които не разбират спецификата на ИТ.

Добави коментар

Водещи новини