Екатерина Захариева: България е готова да помага на общините в съседни страни

  • 16 юни 2018 12:09

  • 1399
  • 7
Екатерина Захариева: България е готова да помага на общините в съседни страни
©

Министерството на външните работи на България отговаря за политиката за развитие и иска да помага на своите съседи, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на при срещата си с Коста Яневски, кмет на град Струмица в Република Македония.

„Призовавам всички общини – бъдете активни“, обърна се министър Захариева към своя домакин. „В рамките на тази политика парите не са много, но се финансират проекти, които не се включват в други програми“, допълни тя. По думите й програмата подпомага различни малки, но с голяма социална значимост, проекти. Такива са например обновяването на междуселски пътища, ремонти на училища, детски градини и други.

Кметът на Струмица благодари  на министъра на България за помощта по два подобни проекта. Първият е предоставянето на автомобил за хора с увреждания. Българският премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г лично връчи ключовете по време на съвместното заседание на двете правителства в Струмица. Вторият проект – реконструкция на сграда за изграждане на център за деца и възрастни с увреждания, е в процес на изработване.

Яневски посочи, че винаги е имал добри отношения на партньорство с колегите си от най-близките до Струмица български градове, а в последните месеци тези връзки са се задълбочили.

„Начинът, по който се развиват отношенията между двете страни в последната година, е този, по който е трябвало винаги да бъдем заедно“, съгласи се министър Захариева и допълни, че когато отношенията се развиват все по-интензивно в различни сфери, това носи само позитиви за двете страни.

Като пример тя посочи подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в първите пет месеца от който двустранната търговия е нараснала с 11%, а туризмът – с десет на сто.

„С този договор зададохме позитивен тон и добър пример в региона“, каза министърът и допълни, че ангажираността на България към европейската перспектива на Западните Балкани ще бъде продължена и от следващите ротационни председателства на Съвета на ЕС.

„Предстои ни много важен европейски съвет на 26 юни. България полага сериозни усилия и се надявам след него да се стигне до решение за начало на преговорите с Република Македония“, допълни първият дипломат на България.

С домакините си от Струмица тя обсъди младежката безработица в града, която надхвърля 50%. Министър Захариева се съгласи, че това е проблем, с който трябва да се борим. Като добър пример тя даде успешни инициативи с фондове за стартиращи предприятия. Днес в България оперират три такива фонда, които финансират стартъпи не само у нас, но и в съседни балкански страни.

„Добре е да се помисли за обмен в тази посока“, отбеляза министърът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1399 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
дуци

2018.06.16 | 21:53

7
Е ТОВА СЕ КАЗВА ПЪЛЕН ГЬОНСУРАТЛЪК

2018.06.16 | 15:00

6
хахаха ахахахахасххадсбйсб тия не са добре, пълни психопати. България е горд носител на титлата "Най-бедната държава в ЕС" и най-бедните общини са в БГ. На нашите общини не могат да помогнат, тръгнали да оправят целия Балкански полуостров. Мизерниции
Glogi

2018.06.16 | 14:45

5
Аллооо кукуриго, тотално полудяхте.......
Тези ни псува,а вие щото управихте бг.,та сега и тях
хдф

2018.06.16 | 13:20

4
да помогне първо на нашите!
ало

2018.06.16 | 13:06

2
Алоооо , вие не помагате на българските общини , та сте тръгнали да оправяте чуждите !!!
ghj

2018.06.16 | 13:19

3
като тръгнат да оправят чуждите общени и те ще дойдат на нашето дередже

2018.06.16 | 12:22

1
ТЪПОТО КАТЕ ОСВЕН ЗА ДУДУЦИ ЗА ДРУГО НЕ СТАВА.ПОДОЗИРАМ,ЧЕ ХАДЖИ БОКО Я ДЪРЖИ ТОЧНО ЗА ТОВА.

Добави коментар

Водещи новини