Фандъкова представи конкурс за изграждане на нов мемориал (снимки+видео)

  • 15 юни 2018 12:32

  • 3731
  • 2
Фандъкова представи конкурс за изграждане на нов мемориал  (снимки+видео)
© Novini.bg

 Това е изключително значим проект, надявам се да се превърне във всенародно дело. Надявам се и конкурсът да премине при прозрачност. Пожелавам успех на всички скулптури и архитекти, които ще се включат. Това заяви столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на представянето на конкурса за изработване на проект за изграждане на мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в парка на НДК.

„Надяваме се да има интересни предложения, които да се доближават до оригинала на мемориала, за да може да се сложат запазените плочи. Хората от онова време помнят добре онзи мемориал и ние поехме отговорността той да се върне. Искаме да възстановим не само една историческа справедливост, но и паметта на тези, които са загинали за свободата ни", каза още кметът на София.

"Най-голямата значимост на паметника е това, че над 3000 войници са записани и запомнени. На него са записани датите и важните сражения. Друга голяма значимост е фактът, че са посочени представители на всички етноси от страната. Под наше знаме са са сражавали множество народи", допълни заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

"Оригиналните табели са в лошо състояние, само 2/3 от тях са запазени. Така са направени, че няма как да ги реставрираме, но има малък шанс част от тях да бъдат възстановени. Това ще е архитектурно решение и възможност", завърши Чобанов.

(снимки: Novini.bg/ Столична община)

 

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3731 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Наталья

2018.06.15 | 15:43

2
Здравейте)
Аз съм много привлекателно и секси момиче.
Харесва ми да пътувам
Търся някой да ме покани.
Покажете страната или града.
Моите интимни изображения на сайта >>>> http://lovechat.usa.cc

2018.06.15 | 13:31

1
ПРИ ШАЙКАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ МЕМОРИАЛ НА ТАТКОВИНАТА ,ЗАЩОТО ГЕЙБЕРАСИТЕ Я ЗАКРИХА.

Добави коментар

Водещи новини