Румен Петков: Правителството трябва да се пребори да осигури пряка доставка на газ и за България, и за Европа

  • 05 юни 2018 17:49

  • 1164
  • 2
Румен Петков: Правителството трябва да се пребори да осигури пряка доставка на газ и за България, и за Европа
© АБВ

Противниците на „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“ искат България да си купува ток и руски газ от Турция.

Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в. Той призова да се върнем назад във времето и да се види кои са били против двата проекта. „Тези, които са били против „Южен поток“ - те са първооснователи на идеята България да си купува руски газ от Турция. Това са национални престъпници. Българският народ трябва да си даде сметка, че те са на път да докарат България да е газово зависима от Турция, и то с руска газ. Ние от АБВ няма да спрем да повтаряме това всеки ден. Когато казваш няма да внасяме руски газ, трябва да кажеш кога и откъде. Сега перспективата очевидно е „Турски поток“. Същите тези хора, за които говорих по-горе, обясняваха, че „Турски поток“ няма да се случи“. В момента битката, която трябва да проведе българското правителство, е да осигури пряка доставка на газ и за България, и за Европа. Всяко претранслиране през Турция за нас не е добро решение. Първо защото практиката на Турция ще бъде да купува газ на входна точка и да я продава на изходната, което ни прави пряко зависими от ценообразуването, което ще прави турската държава. И второ, ние ще бъдем зависими от хрумванията на поредния Ердоган. Казвам го с уважение към държавника Ердоган, който се пребори за турския интерес, изграждайки две ядрени централи в момента и гарантирайки газовата стабилност на своята страна“, заяви той.

По отношение на АЕЦ „Белене“ лидерът на АБВ бе категоричен, че макар и закъсняла, позицията на правителството е правилна. „Много закъсняла е позицията на българското правителство, но която заслужава уважение и подкрепа за АЕЦ „Белене“. Двата варианта, които очерта министър Петкова, са добри за страната ни. Позицията, която зае президентът Радев и премиерът Борисов, са добри за страната ни и могат да бъдат стъпка в качественото развитие на България. Качествено от гледна точка на въвеждането на нови технологии, от гледна точка на гарантиране на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на утвърждаването на България като източник на енергийна стабилност в Европа. Само проектът „Белене“ гарантира 50 000 работни места, гарантира друго качество на образованието ни. Това е проект със стратегически характер“.

Петков обърна внимание и на развитието на взаимоотношенията между България и Русия, като подчерта, че заради тяхното недобро състояние през последните години стокообмена между двете държави е спаднал значително. По думите му на този фон другите европейски държави развиват търговско-икономическия си обмен с Руската федерация въпреки ембаргото наложено от ЕС. „При посещението си на МИФ в Петербург президентът на Франция водеше делегация, която подписа седем споразумения. Едно от тях предвижда участието на френска компания за изграждането на завод за втечнен газ. Пописано е и споразумение за руско-френско партньорство в областта на икономиката. В Австрия има отбелязан ръст от 40 процента на руски инвестиции за 2017 година. Унгария отчита ръст на стокообмена с Русия през същата 2017 година от 30 процента. На този фон драматичният спад, който отчитаме ние, не се нуждае от коментар. Това поставя въпроса защо при посещението на министър-председателят ни в Русия не е коментирана работата на междуправителствената комисия“ заяви той.

В заключение Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в за пореден път поиска оставката на икономическия министър Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в. Той го обвини, че е подвел ръководството на ВМЗ-Сопот да закупи суровини с обещания за пазари, които не може да подсигури. „Това ще доведе до драстични съкращения на работници, които могат да стигнат до 2 500 души до август месец“, смята той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1164 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2018.06.06 | 00:48

2
Ама тоя пикльо в Плевенските фонтани кой пак го върна по медиите: кой, кой?
????

2018.06.05 | 19:46

1
СТИГА,другарю Петков,ПАК ли се върнахте? КОЙ,КОЙ,КОЙ Ви ВЪРНА и ЗАЩО????

Добави коментар

Водещи новини