Нено Димов: Плажовете у нас са в отлично и много добро състояние

  • 05 юни 2018 08:37

  • 1306
  • 0
Нено Димов: Плажовете у нас са в отлично и много добро състояние
© БНТ

Пластмасата е едно от много сериозните предизвикателства пред опазването на околната среда. Различните прогнози говорят от 2025 до 2050 година като времето, в което, ако продължат същите трендове, в океана ще има много повече пластмаса отколкото риба. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по повод предложението на Европейската комисия за забрана на на пластмасови продукти за еднократна употреба в Евросъюза.

Трябва да е много ясно с какво ще бъдат заменени тези продукти. Трябва да има широк дебат по темата, защото има много засегнати страни по темата. Трябва да има много сериозен научен потенциал, много сериозно да се включи и частният сектор. Имаме да извървим един много дълъг път. Трябва да се намери баланс – прекалено високата скорост може да ни доведе до катастрофа, прекалено бавната скорост – също, подчерта екоминистърът.

Тази година ще се опитаме да се събира доброволно разделно пластмасата по плажовете. В зависимост от резултатите може да бъде приет закон в тази насока и следващото лято това да стане задължително, защото една голяма част от замърсяването с пластмаса е на брега на морето, посочи Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Той съобщи, че по данни на регионалните здравни инспекции от 48 проверени плажа по българското Черноморие 25 са в отлично състояние, а останалите са в много добро състояние. Министърът на околната среда и водите уточни, че големите пречиствателни станции по морето вече работят, остават населените места с население под 2000 жители.

Според Димов забраната за дизелови автомобили представлява изкривяване на пазара в Европейския съюз. Отговорност за това изкривяване трябва да носи този, който изкривява пазара, каза той.

Екоминистърът уточни, че са затегнати изискванията за годишните технически прегледи. Предприемат се редица мерки – например, ако пункт бъде хванат в нарушение повече от веднъж, лицензът му може да бъде отнет, каза още Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини