Менда Стоянова: България няма да стане по-готова да бъде член на Еврозоната

  • 29 май 2018 18:36

  • 3296
  • 4
Менда Стоянова: България няма да стане по-готова да бъде член на Еврозоната
©

Няма нови условия за приемането на нови членове в Еврозоната. Преди няколко дни излязоха докладите за готовността на страните да се присъединят. За България показателите са добри. Ако се направи едно наслагване ще се види, че много от страните не спазват тази условия. Ние не само, че го правим, но и е устойчиво. Това каза председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова в предаването "Още от деня" по БНТ.

Заедно с нас кандидатстват и Хърватия, те обаче имат лоши икономически показатели.

„Втората част от докладите касае устойчивата конвергенция. Тя визира т.нар. макроикономически дисбаланси, които имат държавите. През 2016 г. имахме прекомерни такива, а сега са просто дисбаланси. По преодоляването им се работи“, увери тя.

„Политическият отговор е, че България е готова и няма да стане по-готова, за да бъде член на Еврозоната. Ние трябва да подадем молба за чакалнята на Еврозоната. Ние обаче трябва да го направим едновременно с приемането на банковия съюз. Този процес трая повече от година, така че е добре да се стартира сега“.

„Лихвите по кредитите се определят на базата на определени индекси. СОФИБОР е българският индекс. Още миналата година БНБ каза, че повече няма да го изчислява. Тя има правомощия да надзирава тези, които изчисляват тези индекси. В последните години се установи, че тези индекси са манипулирани и централните банки ще бъдат контролни органи за изчисляването му. Най-вероятно до 1-и юли ще има друг лицензиран оценител, за да се запази СОФИБОР“, разкри Менда Стоянова.

„Искането за премахване на плоския данък от икономисти на БАН не е ново. Аз се отнасям с резерви към едни такива категорични изводи. Отговорността за последиците от едно такова решение е политическа“, подчерта председателят на бюджетната комисия.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3296 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
!!!!!!!!

2018.05.29 | 23:25

4
Корупция та корупция...а в Гърция, Италия, Франция, Испания, Белгия и всички останали какво е?..."Рай"??..я стига..Менда е права, по-готови никога няма да станем !!!!!!!
Петър

2018.05.29 | 20:50

3
Мендо,Мендо оцет ли си пила?Я по добре да си изметем кочината.

2018.05.29 | 19:38

2
С тази корупция и Африкански икономически растеж вероятноста е нулева ако можеше корупцията да се изнася щяхме да сме по богати от петролните държави.
someone

2018.05.29 | 19:26

1
нито евро , нито еврозона ни трябват , но на фалшифия елит му се краде яко, а обикновения българин да плаща.

Добави коментар

Водещи новини