Нинова: 16 българи буквално умират заради неотпуснати от кабинета 3 млн. лв. (видео)

  • 29 май 2018 13:18

  • 6135
  • 7
Нинова: 16 българи буквално умират заради неотпуснати от кабинета 3 млн. лв. (видео)
© Novini.bg

Представители на Асоциацията по пулмонална хипертония" днес са протестирали пред Министерството на здравеопазването и не са получили подобаващи отговори на въпросите, които поставят. Обърнаха се за помощ ккъм нас. За съжаление, трима от тях не са дочакали трансплантацията, от която имат нужда, за да живеят. Останали са 16 души - 16 българи буквално умират заради това, че системата ги е отхвърлила, заради това, че правителството не може да осигури 3 млн. лева. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Тези хора си плащат осигуровките, коректни граждани са, но имаме информация, че през 2017 г. правителството не е подновило договора с клиниката във Виена, където се правят трансплантации и днес от Асоциацията по пулмонална хипертония не са получили отговор има ли или няма договор, заяви Нинова.

Искаме ясен и категоричен отговор ще днес. Здравен министър ли ще е, финансов ли, премиер ли - има ли договор? Вярно ли е, че се дължат пари на европейски клиники и заради това отказват на българи да ги лекуват? Колко пари се дължат? Още утре да намерят 3 млн. лв., за да осигурят възможност на тези хора да дишат. Не приемаме аргумента, че има корупция в системата – ГЕРБ управляват от 8 г., да са решили въпроса, подчерта лидерът на БСП.

Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония", уточни че в момента тези българи са в листата на чакащите у нас, но не са в листата на чакащите в Европа, което прави лечението им почти невъзможно. За да бъде поставен в листата на чакащите в Европа, на човек трябва да му се издаде оферта от европейска клиника, а това не може да стане, без държавата да поднови договора. По този начин когато пациентите поискат лечение, му се отказва лечение с мотива, че България не е страна по договора "Евротрансплант". Тези хора са поставени в следната ситуация - или емигрират, за да могат да се спасят, или умират в България. Засега трети вариант няма, подчерта Мангъров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6135 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Цветанова

2018.05.29 | 22:37

4
Поредният ПР, който Нинова си направи на гърба на пациенти, този път. Очевидно тя няма грам представа от донорство и как се случва трансплантация на органи. Изобщо въпросът не е свързан с пари и дали правителството дава или не! Тези 16 човека, които чакат не зависят от липса на пари, а от подходящ донор на бял дроб, а това, както вече казах, не е зеленчуков пазар - сергии с плодове и зеленчуци. Определено Госпожата има нужда от предварителна подготовка по темите, по които решава да се изказва, преди да започне със сърцераздирателните плеяди и популистки умозаключения.

2018.05.31 | 01:30

7
Очевидно не знаете за как стоят нещата с трансплантациите. Проблемът е в парите, не в липсата на органи. Трансплантациите на бял дроб могат да се извършат и в други държави, но те не искат да работят с България, защото както винаги парите се бавят и се правят пазарлъци. Няма значение кой и от коя партия оповестява за този проблем, но е грозно, когато виждате избирателно дадената партия и си затваряте очите за хора, които умират, защото държавата ги предава. Както казахте е редно всеки да се запознае предварително с това, което коментира.
Явно нямате представа колко сериозно е това заболяване и колко е страшно да знаеш, че умираш, защото държавата не иска да даде тези пари.
Пиперко

2018.05.30 | 12:40

5
Съгласен. След като Нинова толкова е загрижена да осигури донори от БСП, нали твърдят, че са готови на всичко за България и българите.....Бахти наглата и лъжлива крадла!!!!
БГ-избирателите мощно скандират

2018.05.29 | 14:22

2
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ ! ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ !! ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ !!!
ПЕДАЛ ГЮРО

2018.05.30 | 18:03

6
ББ Е КОМУНИСТ И АЗ МРАЗЯ ГРОБАРИТЕ
Недкова

2018.05.29 | 14:55

3
По същия начин децата страдащи от спинална мускулна атрофия не могат да получат лечение. В България то не се прилага,а чуждите клиники отказват да ги лекуват,защото се притесняват че няма да си вземат парите. Варианта за децата ни е или емигрираме или умират.
Умник Гюро

2018.05.29 | 13:57

1
​Банда терористи-болшевики. Време е за затвор, червеникави другарчета!

Добави коментар

Водещи новини