ЕС е най-големият донор на ООН, заяви Екатерина Захариева в Буенос Айрес

  • 22 май 2018 11:49

  • 914
  • 0
ЕС е най-големият донор на ООН, заяви Екатерина Захариева в Буенос Айрес
© eu2018bg

"За да отговори успешно на глобалните кризи, заплахи и предизвикателства, международната общност трябва да разполага с ефикасна многостранна система, основана на универсалните ценности. Ако международните организации не преоткрият своята роля в този процес, други ще запълнят вакуума." С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в срещата на външните министри от Г-20.

Захариева ръководи делегацията на Европейския съюз на форума, който се организира от аржентинското председателство на Г-20 в двореца "Сан Мартин" в Буенос Айрес, съобщи пресцентърът на МвНР.

"Освен политическата подкрепа, която предоставяме на ООН, ЕС и неговите страни членки са най-големият финансов донор в системата на ООН - ние внасяме 30,38 процента от бюджета на организацията и 33,17 процента от средствата за омиротворителни мисии. Държавите членки на ЕС предоставят и близо половината от средствата за различните програми и фондове на ООН", припомни Захариева пред колегите си.

Тя изтъкна, че ЕС приема Г-20 като положителен пример, който насърчава в пълна сила мултилатеризма в международните отношения. Тя призова организацията на най-мощните икономики в света да отстоява търговски отношения, базирани на стриктните правила и практики в рамките на Световната търговска организация и да потвърди решителността, с която се противопоставя на протекционизма и нелоялните търговски практики.

Приоритет на ЕС е запазването на системата за решаване на спорове в рамките на Световната търговска организация, подобряване на киберсигурността във финансовия сектор и насърчаване на хибридното финансиране на инфраструктурни проекти. Само по Европейския план за стратегически инвестиции (ЕПСИ) вече са осигурени 284 милиарда евро от 2015 година от различни публични и частни източници.

"Подкрепяме ЕПСИ с неговите три аспекта - финансиране, подготвяне на проекти и структурни реформи. Това ще подпомогне намаляване на пропастта в състоянието на инфраструктурата в различните страни", изтъкна Захариева.

Тя добави, че Г-20 трябва да интегрира в политиките си целите за устойчиво развитие на ООН.
Захариева изтъкна и колко е важно да се обърне внимание на промените в пазара на труда, като се осигурят политика за гарантиране на качествени работни места.

По време на дискусията външните министри отделиха внимание и на реформата в ООН, инициирана от генералния секретар Антониу Гутериш, фокусирана върху поддържането на мира, подкрепа за устойчивото развитие и преструктуриране на вътрешната организация. ЕС подкрепя идеите на генералния секретар особено предложенията за децентрализиране на вземането на решения.

Групата на двайсетте - Г-20, е учредена през 1999 г. като формат за среща на финансовите министри и управителите на централните банки. Тя включва 19-те страни с най-големите икономики в света - Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и Европейския съюз.

Членовете на Групата заедно представляват 85 процента от световния брутен национален продукт, генерират 75 процента от международната търговия и съставляват две трети от световното население.

Последвайте канала на

Нора Виткова
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини