Каракачанов: Двойните стандарти на западноевропейските държави са причина за недоверието между балка

  • 20 май 2018 13:15

  • 4310
  • 3
Каракачанов: Двойните стандарти на западноевропейските държави са причина за недоверието между балка
© Булфото/Архив

„Проблемът е, че на Балканите има много двойни стандарти от страна на западноевропейските държави, които видяхме включително и на последната среща. Именно тези двойни стандарти са причината за това недоверие между отделните балкански държави, защото те бяха използвани блоково за интересите на една или друга, претендираща за влияние на Балканите, Велика сила.“ Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за специалното издание на предаването "Неделя 150" по БНР.

„От тази гледна точка, политиката на българското правителство да даде перспектива на Западните Балкани за членство в НАТО и ЕС е правилна политика, защото когато всички западнобалкански държави са в един и също блок, те ще могат по-свободно да решават взаимоотношенията си помежду си, без да бъдат разменна монета“, добави вицепремиерът.

Каракачанов коментира и спора за името на Македония: "България няма проблем с името на Македония, защото България е първата страна, която призна Република Македония. Ние нямаме комплекси за малоценност към името Македония, защото чисто в исторически план българите смятат това за част от нашата история. Този спор е доста измислен и се дължи не толкова на нещо друго, колкото на страховете, които все още съществуват в Атина, от това, че признаването на държава като Македония може да доведе до някакви претенции спрямо нея“.

„В Гърция е редно най-накрая да си поставят няколко въпроса и то основните са кои са проблемите на Балканите, кои са заплахите на Балканите и да не мерим със старите аршини в XXI век“, каза още той.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО коментира и името Република Илинденска Македония, което се спряга като възможен компромис между Атина и Скопие: „Първо ще си позволя една шега. В Македония говорят вече за три-четири Илиндена. Първият, естествено, е 1903 г. – Илинденско-Преображенското въстание. Вторият Илинден според социалистическата терминология в Македония е юли-август 1944 г., когато вземат някакви решения да се връщат към Югославия – т.е. социалистическото битие… Трети Илинден се наричат събитията около опитите за нейната независимост. В последно време говореха и за четвърти Илинден, когато нападнаха парламента миналата година. Сега трябва да изяснят кой Илинден имат предвид.“

„Ако имат предвид първия Илинден, това е много добре, защото е част от общата ни история“, каза Каракачанов и продължи: „В края на краищата Илинденското въстание в Македония е организирано от онзи елит на населението, които са били предимно български учители, български свещеници, Екзархията и български военни, български офицери“.

Каракачанов подчерта, че е „в днешната ситуация най-добрият вариант е Република Македония да бъде част от НАТО и ЕС и това е интерес и на България и на идеят за стабилност и ред на Балканите“.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4310 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини