Проф. Иван Илчев: За ЕС Балканите са погранично владение

  • 18 май 2018 18:50

  • 2502
  • 4
Проф. Иван Илчев: За ЕС Балканите са погранично владение
© БНТ

Европейският съюз може би не е готов за по-нататъшно разширение. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Огнян Минчев по повод Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София.

За мен проблемът не е, че не беше забързана интеграцията, а че ЕС така и не откри допълнителни механизми, с които да се модернизират страните, които кандидатстват за членство, заяви Минчев.

Не бих атакувал ЕС, че не е дал зелена светлина за членство, но бих го критикувал, че не даде перспектива за решаване на проблемите на сигурността на Европа и на Балканите. Говорят се общи неща, а Западните Балкани са много важен елемент от тази сигурност. В решенията на ЕС не бяха гарантирани никакви конкретни суми. За да имаме гаранция, че нещата ще се случат, трябваше да имаме обвързване на обещаните пари с конкретните бюджети на ЕС, подчерта политическият анализатор.

Според него линиите на разделение в ЕС се задълбочават се и се разширяват.

Историкът проф. Иван Илчев посочи, че в действията на ЕС вижда практика от Римската империя, при която са се създавали погранични владения – лимес. Лимесът се изгражда, модернизира, но истинската му функция е да опазва центъра на империята от враговете. Това в общи линии е ролята на Балканите, заяви проф. Илчев.

По думите му с Македония трябва да се води разговор със спокоен тон.

В момента българските държавници са поставени в една ситуация, в която не са били дълго време – има много външни центрове на влияние, заяви още проф. Иван Илчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2502 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини