Вижте как подобряват качеството на въздуха (видео)

  • 18 май 2018 11:35

  • 1351
  • 0
Вижте как подобряват качеството на въздуха  (видео)
©

Министърът на околната средата и водите даде пресконференция за напредъка по изпълнението на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. и взетите решения на 11-ото заседание на Комитета за наблюдение на ОПОС, предаде репортер на Novini.bg. В нея участва и ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г. Валерия Калчева.

Димов обясни как ще могат общините да кандидатстват за средства по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ от ОПОС.
Целта на процедурата е да се намали замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ 10 и Nox.
В програмата ще могат да се включват всички общини, които имат действащи планове за подобряване на въздуха. Министърът поясни, че има и такива, които в момента изготвят подобни мерки.
Самите общини, стана ясно още, ще трябва сами да решават по какъв начин трябва да използват средствата от ОП, за да има ефект. Парите ще бъдат насочени към домакинствата и няма да има дофинансиране, съобщи още той.
„Но каква ще бъде мярката, ще реши самата община“, каза Димов и заключи: „За нас е важно да има краен ефект – по-чист въздух“.

ДОПУСТИМИ ДЕЙНОСТИ:

Мерки, адресиращи замърсяването от битовото отопление, като например:
-подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво;
-поставяне на филтри за прахови частици на индивидуални горивни инсталации;
-мерки за алтернативно отопление на жилищни райони, състоящи се от
индивидуални къщи и/или малки многофамилни сгради, използващи твърдо гориво за отопление;

Мерки, адресиращи замърсяването от обществения транспорт, като например:
намаляване използването на конвенционални горива в обществения транспорт, замяна на изпускателните устройства (retrofitting) на превозните средства на градския транспорт;
-други допълнителни мерки, идентифицирани като подходящи от бенефициентите за постигане целите на проекта;

Мерки за привеждане на системите за мониторинг качеството на атмосферния въздух в съответствие с изискванията на законодателството, при доказана и обоснована от общинските власти и компетентните органи необходимост.

Първият етап от Приоритетна ОС 5 към ОПОС ще бъде отворен лятото на тази година, а вторият етап ще стартира следващата година, информира министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

 

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини