БСП няма да подкрепи проекта за завод за боклук

  • 17 май 2018 11:07

  • 2053
  • 7
БСП няма да подкрепи проекта за завод за боклук
© БСП, пресцентър

БСП няма да подкрепи проекта за трета фаза на завод за боклук.

Това председателят на БСП-София Калоян Паргов пред журналисти по време на брифинг в парламента, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Няма как БСП да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ – проект за трета фаза на завод за боклук. Предстои Столичния общински съвет да разгледа доклад от г-жа Фандъкова, в който трябва да се вземе решение за поемане на заем в размер на 67 млн. евро или 134 млн. лв., част от съфинансиране на целия проект, който предстои да бъде реализиран“, посочи Паргов.

Той подчерта, че има екологични съображения към мястото, където ще бъде изградена инсталацията в ТЕЦ – София.

„Тази инсталация трябва да бъде изградена в Яна, до завода за преработка на отпадъци. По този начин съоръженията ще бъдат на едно място“, каза още Паргов.

По думите му това е технологично решение, което ще оскъпи с малко проекта, но ще отпадне напрежението, свързано със замърсяване на околната среда и ще бъдат спестени транспортни разходи, чрез които години наред изтичат милиони.

„Ако се направи сметка, на база на тези транспортни разходи, може да се построят не един, а два завода за отпадъци“, каза още той.
Калоян Паргов обърна внимание на финансовото състояние на „Топлофикация“.

„В момента имаме над 700 млн. лв задължения. Този заем от 67 млн. евро ще доведе до фалит на дружеството“, категоричен бе Паргов.

Според него решението е днес да се отложи точката и отново да се разгледа финансовата рамка на този проект.

„Но, ако те искат да продължат по този начин, нека Българският енергиен холдинг да опрости част от дълговете на „Топлофикация“, защото ще го плащат софиянци, а не тези, които взимат решенията“, подчерта Калоян Паргов.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2053 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини