Днес в София ще се състои Срещата на върха ЕС - Западни Балкани

  • 17 май 2018 07:03

  • 2350
  • 2
Днес в София ще се състои Срещата на върха ЕС - Западни Балкани
©

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще се състои днес в София ще събере държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и членът на Комисията, отговарящ за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, също ще присъстват на събитието.

Темата на срещата ще бъде "Свързаност" - по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. Преди срещата на върха държавните и правителствените ръководители от ЕС ще присъстват на неформална вечеря, част от програмата на лидерите.

Срещата на върха трябва да влее нова енергия в отношенията между ЕС и Западните Балкани. Целите й са: да потвърди отново ангажимента на ЕС към партньорите му от Западните Балкани и да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство; да укрепи връзките между ЕС и Западните Балкани в областта на инфраструктурата, цифровата свързаност и отношенията между хората; да установи по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства като сигурността, миграцията, геополитическото развитие и добросъседските отношения.

Домакин на срещата ще бъде Бойко Борисов, министър-председател на България, която в момента председателства Съвета.

Последвайте канала на

БТА
2350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини