България и Сърбия затвърдиха ангажимента си за изграждане на газова връзка

  • 16 май 2018 16:14

  • 1450
  • 0
България и Сърбия затвърдиха ангажимента си за изграждане на газова връзка
© Булфото (Архив)

България и Сърбия ще подпишат съвместна декларация за изграждането на газов интерконектор между двете страни.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството одобри проектодокумента и упълномощи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го подпише.

С декларацията двете страни обявяват неотменимия си ангажимент за изпълнение на проекта, така че връзката да бъде въведена в експлоатация най-късно до месец май 2022 г.

Ще бъде създадена съвместна работна група, която да контролира изграждането на интерконектора и в рамките на която да бъдат обсъждани и намирани решения на всички въпроси. С цел интегриране на проекта в съществуващата българска мрежа, българската страна декларира намерението си да определи, със съгласието на ЕК, оператора на преносна система „Булгартрансгаз" ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

С декларацията двете страни се ангажират да подкрепят изцяло изпълнението на проекта. Изграждането на интерконектора България-Сърбия е изцяло в унисон с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС за свързаност на Западните Балкани.

Проектът съдейства за преодоляване на предизвикателствата пред диверсификацията и засилване на сигурността на газовите доставки в региона. Декларацията ще бъде подписана в рамките на Срещата на върха в София.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1450 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини