Петкова обясни кога може да се избере инвеститор за АЕЦ „Белене“

  • 14 май 2018 13:09

  • 3820
  • 13
Петкова обясни кога може да се избере инвеститор за АЕЦ „Белене“
© Министерство на енергетиката

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ може да стартира до края на годината.

Това каза пред журналисти в руския гр. Сочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в международния форум „Атомекспо“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Министър Петкова припомни, че стремежът на правителството е да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта.

В него вече са вложени 3 млрд. лв. – средства на българските данъкоплатци, платеното е и е доставено оборудване, проектът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана.

По нейните думи това дава предимство за реализация на проекта в сравнение с други подобни проекти в региона.

Целта ни е той да се осъществи на пазарен принцип без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия.

Докладът за оползотворяване на активите на АЕЦ „Белене“, който Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката, ще бъде окончателно готов до дни и внесен в парламента, каза още енергийният министър.

Според Петкова правителството се стреми да използва всички предимства по проекта така, че да намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
3820 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини