Емил Радев: Държавите трябва да разяснят на гражданите си как да се предпазват от посегателство в ин

  • 11 май 2018 15:49

  • 638
  • 0
Емил Радев: Държавите трябва да разяснят на гражданите си как да се предпазват от посегателство в ин
©

Приоритет за ЕП и ЕК е да се осигурят механизми, които да позволяват бърза реакция и събиране на доказателства при извършване на киберпрестъпления, каза днес във Варна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който участва в международна конференция, посветена на дигитализацията на икономиката. Домакин на форума бе Икономическият университет в крайморския град, информира БТА.

Киберсигурността става все по-актуална тема, тъй като загубите от този тип престъпления в момента надхвърлят 400 милиарда евро годишно, а се очаква сумата да се утрои през следващите няколко години, посочи Радев. По думите му е наложително да се подобри сътрудничеството на службите за сигурност както между страните-членки на ЕС, така и с трети държави. Той уточни, че в ЕП се дискутират промени в законодателството, които да позволят да бъдат предприети такива стъпки, за да бъде по-ефективна борбата с киберпрестъпленията.

Според евродепутата държавите от ЕС трябва да реализират и разяснителни кампании как гражданите, малките и средните фирми да се предпазват от посегателства в интернет пространството.

Разработена е обща концепция за развитието на дигитализация и електронно управление за Североизточния район, като вече са подадени три проекта пред различни европейски финансови инструменти, допълни областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му идеята е да бъде създадена дигитална карта за инвестиционни възможности и програми в региона. Освен това е вече е факт Черноморски икономически клъстер, който събира институции от Варна, Добрич, Разград и Русе. Целта на обединението е да намира възможности за подобряване на транспортната схема в района и да привлича инвеститори.

Последвайте канала на

Десислава Станева
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини