Единство в НС в защита на превозвачите

  • 11 май 2018 10:31

  • 904
  • 1
Единство в НС в защита на превозвачите
© Иван Йочев

Парламентът се обяви категорично срещу мобилните пакети на ЕК, които грозят с фалит българските превозвачи и поставят на карта препитанието на 190 хил. души.

Нито един депутат не гласува "против", а 140 депутати застанаха зад превозвачите и срещу рестрикциите, заложени в подготвяния мобилен пакет от ЕС, който бе иницииран от Франция. Това стана с приемането на проекторешение на Народното събрание, внесено с подписите на лидерите на всички парламентарни групи.

В документа пише, че доброто функциониране на европейския пазар не следва да е обвързано с рестриктивни правила, които не отчитат спецификите на транспортния сектор и ограничават свободното движение на стоки и хора. С проекторешението парламентът възлага на МС да обсъди законодателния пакет за мобилност на ЕК и да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси.

Предложеният от ЕК пакет за мобилност предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от Европейския съюз да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
904 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини