Парламентът прие промени в закона за ДАНС, свързани с данни на пътници

  • 03 май 2018 13:59

  • 1594
  • 0
Парламентът прие промени в закона за ДАНС, свързани с данни на пътници
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/. От гласувалите 133 народни представители 93 бяха "за", двама - "против", а 38 се въздържаха.

В доклада на комисията по правни въпроси се посочва, че с промените се въвеждат изискванията на европейска директива относно използването на резервационни данни на пътниците с цел предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления и тежки престъпления.

С промените се допълва списъкът от престъпления, за които се предоставят и обработват резервационните данни на пътниците. Прецизират се правилата за получаване и обработване на данните, сроковете и редът за тяхното съхранение, достъпът до данните и редът за унищожаването им.

Урежда се редът за предоставяне и обмен на резервационните данни на пътниците с националните звена, с Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането /Европол/, с други компетентни органи на държави членки на ЕС и с трети държави, както и редът за предоставянето на статистическа информация на ЕК. Предвидено е и задължение за предоставяне на Националното звено на данните на екипажа. Предвижда се въздушните превозвачи да съхраняват резервационните данни на пътниците, превозвани по въздух, за срок до 5 години.

С промените се прецизират и разпоредбите за дейностите, осъществявани от ДАНС, конкурсите за назначаване на държавна служба, статутът на държавните служители и дисциплинарните нарушения, извършвани от тях.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини