Румен Радев: Последното нещо, което може да се намали, са средствата за кохезия

  • 03 май 2018 13:02

  • 5077
  • 10
Румен Радев: Последното нещо, което може да се намали, са средствата за кохезия
© Булфото

Смятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия, без реална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа. А това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл. Това коментира президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в отговор на въпрос на пресконференция с австрийския си колега Александър ван дер Белен, който е на официално посещение в България.

Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия, заяви президентът Радев на въпрос за идеята на ЕК за следващия финансов период да се увеличат средствата за сигурността и да се намалят за кохезия и земеделие.

Държавният глава коментира и темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Сърбия и Черна гора са страните, които са най-напред на челно място за влизане в ЕС. Преговорите вече са в перспектива за 2025 г. - доста амбициозна цел, но и не невъзможна. Но това зависи от тяхна страна – трябва да се изчистят проблемите между Сърбия и Косово, както и всички гранични спорове да бъдат решени. Следващите стъпки идват с Македония и Албания – въпросът е кога ще започнат преговорите с тях, каза Радев. Той уточни, че очаква от срещата на върха в България през май напредък в тази посока.

Не искам да предвиждам конкретни дати и срокове, най-важното е да се работи за ясна европейска перспектива пред Западните Балкани и смятам, че българското правителство се справя изключително добре. Дадохме един брилянтен пример за това как трябва да си сътрудничим и как бихме могли да забравим лошите примери от нашето общо минало и да даваме добър пример на останалите страни в региона. Защото не бива да вкарваме вътрешните си проблеми в Европа, посочи президентът.

По думите му България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. Радвам се, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон, почти по същото време, ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода,подчерта Радев.

Държавният глава коментира и темата за сигурността на Европа. Имаме в момента много нисък миграционен натиск на нашите граници, работим много добре с Турция, но мисля, че Европа трябва да бъде много по-ефективна и решителна що се отнася до кризата с мигрантите. Трябва да участваме много повече и да подпомагаме родните страни на тези мигранти, за да могат тези страни да се развиват – трябва да подкрепим здравните им системи, системите на образование и т.н. Ще има сериозно увеличение на бюджета за охрана на границите и се радвам, че има такова решение на европейско ниво. Освен това общата европейска политика за убежище трябва да бъде придвижена напред. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отново подчерта, че Европейският съюз трябва да се ангажира много по-сериозно в комуникацията със страните, от където идват търсещите убежище емигранти.

Оценяваме усилията на България за опазването на външната граница и се надяваме те да получат своето признание с влизане в Шенген. Това каза президентът на Австрия Александър Ван дер Белен по време на пресконференция след срещата с българския президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Независимо от това че и двамата сме от сравнително кратко време на нашите постове, вече многократно сме се срещали и срещите ни са били изключително приятни. Нашите две държави имат страшно много близости като горе-долу еднаквата ни големина, но нашите планини са малко по-високи. България си има море, ние пък малко повече ски лифтове, каза Ван дер Белен. Той посочи, че приоритетите на двете страни са почти идентични.

Що се отнася до стратегията за Западните Балкани се надявам срещата на върха, която ще се проведе през май в България, ще допринесе за напредък в тази посока. Що се отнася до приемането на България в Шенгенското пространство - оценяваме усилията на страната за опазването на външната граница на Европейския съюз и се надяваме, че те ще получат своето признание. Президентът Радев говори за това, че статистически Австрия е вторият инвеститор в България. И искам да кажа, че нашият ангажимент в България що се отнася до инвестициите е изключително сериозен и много се грижим за това служителите, които работят тук в австрийски фирми, да бъдат много добре обучавани. Защото те са дошли тук, за да останат – фирмите ни инвестират в хората, а не само в своите компании. По отношение на културата имаме също добър обмен. Днес следобед ще положим началото на нов австрийско-български проект – този на Бронзовата къща. Освен това съм много заинтересован да посетя и Пловдив, който ще е Европейска столица на културата. Ще отидем и в Русе, а това е родният град на Елиас Канети – той е австриец, но от български произход. Това също е една много силна връзка, коментира австрийският президент.

С България имаме много близка позиция относно Русия, трябва да поддържаме връзките и диалога, заяви Александър Ван дер Белен.

Той посочи, че в разговора днес са били засегнати различни външнополитически теми, които касаят и двете страни. За нас особено важно значение имат ситуацията в Турция и нашите връзки с Русия. Нашата позиция е много близка до позицията на България - мисля, че е необходимо не само да продължим дипломацията на посещенията, но и диалога с Русия, заяви Ван дер Белен.

Българското председателство на Съвета на ЕС в момента получава много добро признание - България успя да приключи голяма част от целите, които си беше поставила. Ние ще го поемем през средата на тази година и ще продължим и преговорите за Брекзит в една много сериозна тяхна фаза. Ще продължим и преговорите за Многогодишната финансова рамка на бю джета на ЕС.Така че мога да кажа, че нашите взаимоотношения с България за отлични. Но и имаме още потенциал за развитие – радваме се на всеки турист от България, който посещава Австрия. Така че искам да поздравя страната ви с много успешното председателство. Убеден съм, че ще имаме успешно предаване на председателството на Австрия, каза още президентът на Австрия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5077 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2018.05.04 | 08:44

10
червен педераст
Умник Гюро

2018.05.04 | 08:43

9
Фатмак говори за кохезия... Ега ти аморфния кремълски боклук!
Някой

2018.05.03 | 21:17

7
Бре бре бре, тоя рапон много ги разбира нещата! Ейййй голямо ренде!
Бойко Цветанов

2018.05.03 | 21:17

8
Той наистина ги разбира,а ти се образовай и превъзпитай!

2018.05.03 | 21:16

6
Малиииииии , оня болшевишкия послушко с козята брадичка ли го кара да произнася такива сложни термини ? Ужас ! Ужас ти казвам !! Немам думи !
Аман Чернев

2018.05.03 | 19:07

1
Какво е кохезия на български език?
не си за президентството

2018.05.03 | 21:16

5
Някак си по-държавнически и по-учено звучи, като се каже с купешки думи ! Показва на незнаещите , че и ти си вътре в нещата на европейското финансиране на българските инфраструктурни проекти !
Ьхьььь!!!

2018.05.03 | 21:16

4
Този разбира само от командите на Сланинова-Импексова!
Lyubo Angelov член на ПП АТАКА - Бургас

2018.05.03 | 21:16

3
Кремълска подметка!

2018.05.03 | 19:07

2
ОБРАЗОВАНИЕТО Е ВАЖНО, КАЗА РАДЕВ НА ПРОСТАЦИТЕ

Добави коментар

Водещи новини