Вицепрезидентът към потомци на тракийските бежанци: В лицето на президентската институция имате най-

  • 28 април 2018 17:06

  • 2678
  • 2
Вицепрезидентът към потомци на тракийските бежанци: В лицето на президентската институция имате най-
© Пресцентър Президентство

В лицето на президентската институция имате най-верните съюзници. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към потомците на тракийските бежанци, по време на IX Национална среща-инициатива "Завръщане към корените" на потомците на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, която се проведе в Несебър, съобщиха от прессекретариата на президента.

"Длъжни сме да поставяме ясно въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци всеки път в контактите си с турската страна. В лицето на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и мен имате най-силните съюзници в търсене на справедливост", е заявила Йотова.

"Това не е невъзможна мисия. Преди години накарахме колегите евродепутати от други държави да подкрепят резолюция, която ясно поставя нашите искания в търсене на справедливи решения. Тази политика трябва да продължи", е отбелязала Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е била категорична, че този въпрос не трябва да отсъства от дневния ред на двустранните ни отношения с Турция. Според нея като страна член на ЕС България трябва да настоява за изпълнение на критериите за добросъседство и изглаждане на проблеми и конфликти със съседни държави - такива, каквито са изискванията на преговорния процес с ЕС.

"Като български държавник аз се уча от вас. Както и от стотиците хиляди българи, които историята е пръснала по света. Уча се на уважение към българската историческа памет и на съхранение на завета на предците ни. Уча се на това как надеждата и любовта към България побеждава дори в най-тежките и безнадеждни дни на асимилация и насилствено откъсване от корените" - с тези думи вицепрезидентът се е обърнала към събралите се в НЧ "Яна Лъскова - 1905" потомци на тракийски бежанци.

"Девизът на тракийците е: Прощаваме, но не забравяме. Той показва силата на българския дух", е подчертала Илияна Йотова.
При посещението си вицепрезидентът е връчила грамоти на отличените участници в конкурс за есе на тема "Завръщане към корените. Родовата памет е жива".

По-рано на пристанище Несебър Илияна Йотова е присъствала на възстановка на трагичните събития от 1913 г. и се е включила в литийно шествие до църквата "Свето Успение Богородично", в която бе отслужена панихида в памет на бежанците. Вицепрезидентът е посетила Старата митрополия, където са изложени рисунки на деца на тема "Моето родословно дърво".

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов е връчил златен плакет на вицепрезидента Илияна Йотова заради активната й подкрепа за каузата на потомците на тракийските бежанци. Плакет Илияна Йотова е получила и от кмета на община Несебър Николай Димитров.

За втори път от началото на мандата вицепрезидентът участва в инициативата на Съюза на тракийските дружества в България, Национална инициатива "Завръщане към корените" и "По обратния път на дедите".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2678 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.29 | 19:41

2
Сланина и лъжи....

2018.04.29 | 19:41

1
Лъжкиня

Добави коментар

Водещи новини