Джеймс Уорлик: Решението за шистовия газ е във ваши ръце

  • 06 февруари 2012 08:13

  • 942
  • 5
Джеймс Уорлик: Решението за шистовия газ е във ваши ръце
©

Това беше първата визита на Хилари Клинтън като държавен секретар на САЩ. Тя е добър приятел на България и това беше нещо като посещение на приятелска основа.

Това каза в сутрешния блок на БНТ посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

По думите му, Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 не  е пристигнала с някакви специални молби или желания. "Посещението беше добра възможност да се запознае с новия президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, както и да поговори с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по глобални теми, както е редно да правят съюзниците", добави Уорлик.

Той посочи, че темата за шистовия газ е била обсъдена като част от разговорите, но е била съвсем малък елемент от тях. "Държавният секретар на САЩ се съгласи с премиера Борисов, че екологията на България е на първо място, но посочи, че с новите технологии САЩ са постигнали напредък по опазването на околната среда. Тя се съгласи, че преди да се пристъпи към проучвания и сондажи, трябва да има гаранции, че технологията няма да застраши околната среда. Няма да оказваме натиск за премахване на мораториума върху шистовия газ, решението е във ваши ръце", категоричен бе американският посланик у нас.

Той добави, че в резултат на добивите на шистов газ в САЩ цените на газа са паднали стремоглаво надолу. "Тук плащате четири пъти по-скъп газ, отколкото в САЩ, затова и икономическият аспект на въпроса е важен", каза Уорлик. По думите му, Ричард Морнингстар, който се очаква да пристигне скоро в България, е експерт по природния, а не по шистовия газ и при визитата му ще бъдат дискутирани междусистемни газови връзки, включително и проекта "Набуко".

Уорлик заяви, че България е една от страните, които заслужават да бъдат включени в програмата за безвизов режим. "Нямам съмнения, че това ще стане, но не мога да прогнозирам кога ще се случи това, защото процесът е сложен", добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
942 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иван Иванов

2012.02.25 | 18:39

5
Абе какъв си ти е?? Като си посланик си гледай проблемите на Американските граждани тук,какво ни се месиш в политиката. Но явно за много хора от вас не е ясно ,че този тип е човека който говори вместо Америка в БГ и ни управлява. Всеки път се появява на купони,примери,коктейли и т.н . Защо посланиците на другите страни не се показват? Много е просто,защото бате ви Б.Б. е пионката на Америка и прави това което те искат,а то е да продължат монопола на фамилия Буш

2012.02.25 | 18:38

4
Тоя Уорлик явно ни смята за маймуни. Нямало да оказва натиск егаси црепа, посланникът ни в щатите да не би да им се меси във вътрешната политика или да им оказва натиск на коя наша отровна компания да си продадат природата, ресурсите, здравето и гъза? Егати посланника да се маха от тука, една нормална държава досега да го е ритнала, с неговата груба намеса.
gaga

2012.02.25 | 18:38

3
Да си добиват в Америка, но в северна, а не което става в южната част на Америка.Г-жа Клинтън много е загрижена за шистовия газ, като г-н Буш за нефтените находища в Ирак, та чак война почна заради това.Интередно, кой е наред сега Русия, Китай, Сирия или Иран. За това тя не говори и много бързо си отлетя, да не я питат случайно.
KAYOZEROSKY-DE OPPRESSO LIBER

2012.02.11 | 13:50

2
SHUT UP BITCH-EZEKIEL 25:17
ананимен

2012.02.11 | 13:50

1
Вече решихме за шистовия газ - НЕ НЕ НЕ!!!!!!! България в шенген - страхотно - ще останат 4-5 милн българи в България :D

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини