Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на американските ТЕЦ

  • 11 април 2018 17:06

  • 1871
  • 1
Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на американските ТЕЦ
© Новини.бг

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на се срещна с изпълнителните директори на "американските централи", съобщи пресцентърът на омбудсмана. Повод за срещата е била жалбата на представители на Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, които в качеството си и на граждани са поискали от омбудсмана да предприеме действия по отношение на договорите с "Ей и Ес ЗС Марица Изток 1" ЕООД и "Контур Глобал Марица Изток 3" АД за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

На 2 април т.г. омбудсманът се срещна с жалбоподателите, които обявиха, че договорите с "американските централи" ощетяват непазарно както държавата, така и всички 3 600 000 български домакинства средногодишно с по 161 лева, припомниха от обществения защитник. Според тях, с тези договори се предоставя неправомерно държавна помощ.

На днешната среща омбудсманът е изслушала позицията и на "американските централи" в лицето на изпълнителния директор на "Ей и Ес България" Иван Цанков и Красимир Ненов, изпълнителен директор на "Контур Глобал Марица Изток 3".

Те са припомнили историята на подписването на въпросните договори, с участието на няколко правителства и са подчертали ползите от дейността им за обществото и направените инвестиции.

Изпълнителните директори са заявили готовност да променят договорите, така че да се запазят интересите на инвеститорите и на българските граждани, както и да излязат на свободния енергиен пазар.

На срещата те са посочили още, че в момента тече предварително проучване на договорите в Европейската комисия.

Омбудсманът смята, че отговорните държавни институции до момента нямат единна, ясна и обоснована позиция по отношение действието на договорите. Няма откритост и прозрачност в действията им.

Според нея няма яснота дали са направени необходимите икономически, финансови и правни анализи относно действието на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и за възможностите за тяхното прекратяване; какви действия са предприети и на какъв етап се намират, с цел гарантиране на обществения интерес, както и на какъв етап е процедурата, предприета от ЕК за одобряване на методика за компенсиране при прекратяване на договорите.

Отговорите на тези въпроси са наложителни, за да се осигури прозрачност в действията на институциите, както и предоставяне на информация какви ще бъдат последиците за българските граждани при евентуално запазване или прекратяване действията на тези договори, допълват от пресцентъра на омбудсмана.

За да защити интересите на българските граждани, омбудсманът ще инициира среща между отговорните държавни институции - министерствата на енергетиката, на финансите, КЕВР, НЕК, БЕХ и ЕСО, парламентарната комисия по енергетика, работодателските организации и ръководителите на "американските централите", се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГОСТ

2018.04.12 | 13:24

1
За да се разберат как да заобиколят Българския закон и колко ще получи тя за това-ето затова се срещна Мая Манолова с американските представители/Всъщност Българи-работещи и натягащи се на американските собственици./

Добави коментар

Водещи новини