Ал Бади разказа на Захариева колко бързо хващат крадците в Обединените арабски емирства

  • 11 април 2018 13:37

  • 2117
  • 2
Ал Бади разказа на Захариева колко бързо хващат крадците в Обединените арабски емирства
© МВнР

Работни групи от министерствата на правосъдието на Република България и на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да изготвят проект на споразумение за правна помощ по наказателни дела между двете държави - за това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и министърът на правосъдието Султан Ал Бади. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на Захариева в ОАЕ.

Един от важните аспекти на споразумението е възможността за екстрадиране на граждани при влязла в сила присъда или повдигнато обвинение за престъпление от общ характер.

“Очакваме да си сътрудничим с правосъдното и външното министерство на България, за да може да сключим двустранни споразумения”, заяви Султан Ал Бади.

“Ако искаме да имаме стабилна икономика и растеж, трябва да имаме независима и безпристрастна съдебна система - това е един от най-важните фактори, които интересуват инвеститорите”, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Към момента няма осъдени български граждани в ОАЕ, които да изтърпяват ефективни присъди “лишаване от свобода”. В централния затвор на Дубай изтърпяваха доживотни присъди за трафик, притежание и търговия с наркотици двама български граждани. Те бяха помилвани от емира на Дубай шейх Мохамед Ал Мактум на 2 декември 2017 година, когато е националният празник на федералната монархия - Деня на обединението, и вече са в България. Към датата на помилването бяха изтекли 12 години от присъдата им, едно от условията за прекратяване на изтърпяването на наказанието. За първи път в емирството има помилвани осъдени за наркотици.

В арест са и две български гражданки, задържани за джебчийство. Крадците в ОАЕ се залавят и идентифицират много бързо заради новата система за регистриране на влизащите чужденци, която снима биометрични данни (включително сканиране на ретината). Съчетано с една от най-добрите системи за видеонаблюдение на обществени места, това гарантира почти незабавно разкриване на джебчиите и бързи присъди.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на представи устройството на българската съдебна власт и механизмите за кариерно развитие на магистратите. Министър Султан Ал Бади прояви интерес от новите правила за избор на членове на Висшия съдебен съвет и как се избират тримата големи - главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Министър Султан Ал Бади представи устройството на съдебната система в емиратите, законодателните инициативи за по-ефикасно правосъдие и плановете за въвеждане на единна електронна система за движението на делата, част от дългосрочна стратегия за развитие на съдебната система.

В рамките на работната си визита министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна и с Абдуллах Ал Нуаими, министър на инфраструктурното развитие. “Трябва са насърчим сътрудничеството - да привлечем българските строителни компании и инженери тук. В последните години България разви много своята инфраструктура”, каза министър Захариева. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество - особено във възобновяемите енергоизточници, както и организиране на среща на български компании с изпълнители на големи инфраструктурни проекти в ОАЕ. “В Северна Африка българите са много популярни, имате огромен принос за развитието на този регион. Надявам се строителният ви бизнес да участва и на нашия пазар”, каза министър Ал Нуаими.


Снимка: МВнР

Последвайте канала на

Десислава Станева
2117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.12 | 11:56

2
Крадците се хващат лесно, когато властта иска да ги хване!
дуци

2018.04.11 | 21:03

1
ЩОМ АРАБИТЕ СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НАС ПРЕДСТАВЕТЕ НИЕ КЪДЕ СМЕ У ГЪБИТЕ ВОДЕНИ ОТ ШЕПА РАФИНИРАНИ МОШЕНИЦИ

Добави коментар

Водещи новини