Ето какво постигна България и какво ни предстои по време на Председателството (обновена+видео)

  • 11 април 2018 11:42

  • 5437
  • 9
Ето какво постигна България и какво ни предстои по време на Председателството (обновена+видео)
©

Министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена отчете на пресконференция какво е свършено за първите три месеца от Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Високи са оценките, които получихме за работата си през първите три месеца от европредседателството ни" каза Павлова.

Тя напомни, че в рамките на тези три месеца са били проведени поредица от изключително важни заседания, дабати, срещи.В София, Брюксел и Страсбург са проведени над 1000 заседания. Досега са се провели 22 съвета на министри.

"Един успех, с който се гордеем - това са правилата за работа за Европол, както и с поредицата от законодателства и решения“, допълни Павлова и уточни, че в рамките на трите месеца са проведени и 64 триалога. По думите й триалозите са най-голямото предизвикателство за всяко едно председателство.

Вече предстои една наистина динамична работа, обясни тя. Най - важната тема е свързана с регламента "Дъблин". "Гордеем се обаче, че Българското председателство предложи нова реформа по темата", заяви Павлова и изрази надежда към края на Председателството ни да се намери консенсус между лидерите на страните-членки: "Надяваме се на 28-29 юни, когато е Европейският съвет и срещата на лидерите, те да успеят да намерят така желания и търсен вече пето председателство консенсус или компромис за това как да реформираме системата за убежища, така че тя да бъде и справедлива и солидарна. „Новата рамка, която ние предлагаме е от гледна точка на засилен граничен контрол на външните граници, максимално добър анализ на вход, за да могат мигрантите да бъдат връщани в държавите на произход и повече инвестиции на място в тези държави“, заяви министърът. Според нея е необходимо да се говори за проблема и неговата същност по същество, а не само да се борим с последствията.

„Месец април ще е финансово ориентиран. През последната седмица на месеца ще има доста финансови теми, които стоят на дневен ред. В София ще дойдат всички министри на ЕС, финансови гуверньори и всички финансови министри от Азия“, съобщи министър Павлова.

Месец май е пикът на Председателството ни, каза тя. „Тогава е дългоочакваната Среща на върха – ЕС-Западни Балкани. По темата работим усилено от преди българското европредседателство, за да може темата да влезе на дневен ред.
"На 17 май очакваме да приемем Декларацията от София, с която лидерите да постигнат съгласие, че евроинтеграцията на Западните Балкани минава през свързаността.
На 16 май в България ще бъдат всички лидери на страните – членки на ЕС", съобщи още Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена

По думите й, срещата на 17 май е наистина историческа. Тя определи срещата като изклю'чително важна за Европа и напомни: "На Европа й трябва мир и спокойствие".

Тя благодари и на всички медии за помощта им българите да разбират какво се прави по време на Председателството ни.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
5437 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.04.11 | 22:48

9
СДС-мутризма постигна пълен резил пред ЕС във Варна с Ердоган и бойкотирания банкет в София, постигна осиране в световен мащаб.
ЕЙ

2018.04.11 | 22:48

8
ТУК ИМА СМРАД С МИНУС

2018.04.11 | 22:47

7
и какво постигна че не стана ясно?

2018.04.11 | 22:47

6
НЯМА НИЩО ПО-НАГЛО ОТ БГ НАТРАПВАНЕТО ПО ГАНЬОВСКИ МАНИЕР НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ. АБЕ НЕ ВИ ИСКАТ БЕ, РАЗБЕРЕТЕ ГО.

2018.04.11 | 22:47

5
Западните бай Гани?

2018.04.11 | 22:47

4
хората не искат високи оценки а нормален живот
аноним

2018.04.11 | 22:47

3
Какво топли българския гражданин вашите лидерски отношения свиня мръсна. Обърнете внимание на вътрешната политика на БГ. Пенсионерите, работещите, младите това да са ви темите всеки ден. свършете нещо смислено вече най накрая!
ХАХ

2018.04.11 | 22:47

2
ПИГИ СВИНЧУГАТА
гост

2018.04.11 | 22:45

1
Нищо не сте постигнали ...

Добави коментар

Водещи новини