Над 700 надзиратели и техника са нужни, за да няма повече бягства от затворите в България

  • 11 април 2018 07:42

  • 1593
  • 2
Над 700 надзиратели и техника са нужни, за да няма повече бягства от затворите в България
©

Зам. - министърът на правосъдието Николай Проданов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия актуалните теми от последните дни - бягството на двамата опасни рецидивисти от Централния софийски затвор и какви мерки ще бъдат предприети, за да няма повече подобни случаи.

Припомняме ви, че вече осми ден продължава изриването на Владимир Пелов и Радослав Колев, които на 3 април избягаха от най – добре охраняваният затвор у нас.

„В момента в затвора работи една комисия, която се опитва да уточни подробностите около бягството, има нов началник на затвора и се провеждат редица мероприятия да няма подобни случаи“, обясни Проданов.

Резултатите от проверките ще станат ясни утре, съобщи още той.

„Не смятам обаче, че ще има повече бягства от местата за лишаване на свобода. Ние сме твърдо решени да вземем необходимите мерки. За съжаление сега жънем нещо, което други хора са посяли преди време“, каза зам. - министърът.
Той заяви, че за надеждната охрана на затворите са нужни освен хора и техника. „Двете неща трябва да се разглеждат в комплекс“, обясни Проданов и поясни, че според изчисленията към момента са необходими още около 700 служителя в местата за хора, лишени от свобода.

„Най – притеснителното сега обаче, е че ние не знаем как е влязло оръжието, с което за избягали Пелов и Колев“, заяви Проданов. „Всеки един затворник има възможност да има около 100 – тина вещи от костюм до вентилатор“, обясни той.

Според зам. - министъра надзирателите, които са били на смяна в деня на бягството на Пелов и Колев са реагирали изключително адекватно.
На въпрос защо няма охрана на четирите вишки в затвора, Проданов отговори, че доскоро е имало там хора с гладкоцевни пушки, а преди това и с автомати. „Не може обаче да се стреля в центъра на София“, каза той и обясни, че за съжаление няма как за момента да има промяна на местоположението му.

Проданов коментира и въпроса с мобилните телефони. Според него е безумно да се вкарват мобилни апарати, при условие, че всеки един затворник може да говори, колкото иска от телефона в затвора, дори и да си организира бягство, ако иска.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1593 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2018.04.11 | 17:57

2
За100 затворника трябва още 700 надзиратели, два бойни хеликоптера, 2 руски су-35 и 7 танка плюс две свързочни поделения от Грудова и артилеристи от трета танкова бригада Сливен.

2018.04.11 | 11:52

1
Това е човекът, който трябва да ръководи министерството, а не оная траверса, `дето не може две смислени думи да върже в словосъчетание!

Добави коментар

Водещи новини