Екатерина Захариева: 2025 г. е реална дата за членство на Черна гора в ЕС (снимки)

  • 03 април 2018 16:09

  • 1027
  • 2
Екатерина Захариева: 2025 г. е реална дата за членство на Черна гора в ЕС (снимки)
© МВнР

Ако реформите продължават със същото темпо, 2025 г. е съвсем реална дата за членство на Черна гора в Европейския съюз. Имате пълната ни подкрепа за отваряне на оставащите три преговорни глави до края на годината. Поздравления за подписването на договора за делимитация на границата с Косово. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович, когото посрещна днес в София.

Министър Дарманович е на двудневна визита в страната ни по покана на българския първи дипломат.

„Благодаря на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на за помощта и подкрепата. Сигурен съм, че със съвместни усилия може да постигнем резултати дори преди 2025 г. Вече се виждат добрите резултати от Българското председателство, не го казвам от куртоазия, а защото успя да постави темата за Западните Балкани високо в европейския дневен ред”, каза гостът.

Захариева заяви, че България винаги е подкрепяла последователно позицията, че напредъкът на всяка отделна страна в процеса на европейска интеграция трябва да се основава на собствените й заслуги.

„Черна гора показа за пореден път отговорно отношение към съседите си. На Балканите трябва да покажем, че можем сами да решаваме въпросите помежду си“, подчерта тя по отношение на договора за общата граница между Черна гора и Косово.

Сърджан Дарманович благодари за подкрепата, включително и на експертно ниво, която България оказва на страната му по отношение на нейната европейска перспектива. „Няма да е преувеличено, ако кажем, че България е сред най-верните ни приятели по нашия европейски път. Оценяваме го и сме благодарни“, заяви черногорският външен министър. „С предстоящото посещение на премиера Борисов ще потвърдим добрите и конструктивни отношения”, допълни той.

В рамките на срещата си днес, двамата първи дипломати обсъдиха и перспективите пред сътрудничеството между двете страни в търговско- икономическата област. Захариева и Дарманович се съгласиха, че трябва да се работи за стимулиране на контактите в туризма.

„С моя колега обсъдихме възможностите за създаване на общи туристически маршрути между България и Черна гора за туристите от по-далечни дестинации“, обясни министър Захариева. Тя допълни, че двете страни могат да работят още по-активно и в сферата на икономиката, като в ход е организирането на съвместен бизнес форум.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1027 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дедо у-о

2018.04.04 | 10:59

2
Откога приемането в ЕС се решава от България?

2018.04.03 | 20:34

1
дотогава ес вероятно няма да го има

Добави коментар

Водещи новини