Цветанов: Към момента не се налага парламентът да излиза с декларация по случая "Скрипал"

  • 30 март 2018 12:43

  • 2326
  • 5
Цветанов: Към момента не се налага парламентът да излиза с декларация по случая "Скрипал"
© Булфото (архив)

Към настоящия момент, с позицията на министър-председателя, не се налага българският парламент да излиза с обща декларация. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа след извънреден Председателски съвет, на който е обсъдено искането на БСП за обща декларация по случая "Скрипал".

Цветанов заяви, че днешното решение на премиера реакцията на България към Русия по случая "Скрипал" да се ограничи с извикване на посланика ни от Москва за консултации е на база проведения Съвет за сигурност към Министерския съвет. Информацията, която те са обсъждали, не е достояние на народните представители, посочи Цветанов. По думите му, съгласно Конституцията правителството е институцията, която може да определя позицията за вътрешната и външната политика на страната. Това, което може да направи парламентът, е компетентните парламентарни комисии да изслушат министри и на база на нова информация евентуално да се търси възможност за обща декларация.

Цветанов обясни, че на Председателския съвет е прочел основните акценти от решението на Съвета на ЕС по случая "Скрипал", в което се посочва отношението към Русия и подкрепата към Великобритания. БСП не бяха много дружелюбни това нещо да намери място в декларацията, коментира той. Единственото, към което изразиха пълното си задоволство, е че подкрепиха премиера за това, че няма да гоним руски дипломати, каза Цветанов.

"Информацията, с която днес са разполагали всички представители в Съвета по сигурността, ние не разполагаме с нея. И всяка една различна теза би могла да бъде в противоречие на информацията, която са обсъждали, и решението, което са взели. Аз казвам, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави", подчерта Цветанов. Аз съм убеден, че от фактите, с които разполага Великобритания, нямам абсолютно никакви съмнения за това, което те казват, и това, което те отстояват, заяви той.

"Ние разчитаме на допълнителните доказателства, които ще се събират, и позицията, която ще бъде надграждана, на България. С днешната позиция премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г оставя възможността при достатъчно допълнителни доказателства да имаме и промяна на позицията си относно отзоваването или изгонването на съответни представители на дипломатическите мисии на Русия", посочи той.

Цветанов е попитал БСП какви са били доказателствата за нарушаването на международното право за анексирането на Крим. Ние трябва да бъдем с много ясната позиция дали искаме да бъдем част от развитите демократични държави, да бъдем част от евроатлантическия пакт или искаме да толерираме това, което се случи и в Крим, коментира той.

Попитан дали България може да влезе в ролята на посредник между ЕС и Русия, Цветанов заяви, че страната ни председателства Съвета на ЕС и може да играе активна роля. Вие знаете, че това посредничество, което направи премиерът между ЕС и Турция, беше отчетено изключително високо, допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2326 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.04.03 | 22:46

5
МАЛОУМЕН ИДИОТ !!!!! До сега трябваше да изгниеш в пандиза !!!!!!

2018.04.03 | 22:46

4
Да си щатен идиот, като Цветаное е сладка работа!

2018.04.02 | 09:55

3
Евро от ЕС, рубли от Москва... Дойде обаче време разделно!
Умник Гюро

2018.03.31 | 23:22

2
Всички руски дипломати: вън от Велика България! ... Вън и от пределите на Крим и Волжка България!

2018.03.31 | 12:44

1
Бавноразвиващ

Добави коментар

Водещи новини