Проф. Божидар Димитров: Голяма част от тракийските бежанци нямат документи за собственост (аудио)

  • 29 март 2018 10:40

  • 7622
  • 6
Проф. Божидар Димитров: Голяма част от тракийските бежанци нямат документи за собственост (аудио)
© Булфото

Два пъти съм уволняван, понеже съм поставял въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. Официалните държавни лица се пазеха като дявол от тамян да споменат проблема, който не е малък. Това каза историкът проф. Божидар Димитров за Novini.bg.

Той припомни, че по време на изтреблението близо един милион души са прогонени и са загубили всичките си имоти. „Бежанците, които загубиха имотите си, но останаха от онази част на Тракия, която остана в Гърция, получиха обезщетения по закона „Лучников“. Гърция си плати през 1964 година, когато сключи договор с България. Турците имат такъв договор от 1925 г. и няма нужда от нови преговори. Той е наречен Ангорски договор и е валиден и турците го изпълняват“.

Проф. Димитров обаче допълни, че голяма част от тракийските бежанци нямат документи за собственост. „Такива имат само 13,5% от тракийските бежанци. Това е било геноцид, настъпление на турската армия и на паравоенни отряди, които наричаме башибозук. Те са подпалвали българските села, изгаряли са къщите, нивите, избивали са хората – над 60 000 българи, включително и моите баба и дядо. Те също са засегнати от този геноцид. Естествено последна грижа е било да мислят за документите си. Моята леля е грабнала тогава 9-месечният ми татко, но не и документи. Ако не го беше направила, сега нямаше да разговаряме“, сподели проф. Димитров.

Хубаво е, че сега Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се осмели да постави въпроса за тракийските бежанци. Външните министри ще се срещат в най-скоро време, за да продължат разговорите“, каза той.

Бившият директори на историческия музей подчерта, че има създадена комисия по този въпрос много отдавна. „Дори аз съм участвал в нея. Ние нямам е документи и трябва да решим дали да ни платят тези 13% или някаква глобална сума, която да разпределим между тракийските бежанци. Първи аз повдигнах въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. Тогавашната сума е била 983 милиона долара, сега е стигнала 10 милиарда долара. Може сумата да е станала и по-голяма, защото в договора е записано, че се плащат лихви, неустойки и загубени ползи от 1913 година до сега. Ние не можем да претендираме върху цялата сума, защото нямаме документи. Никой по света не плаща без документи. Хората са бягали, за да спасят живота си и не са мислили за документи. Документи имат тракийските бежанци, които живеят около границата, тъй като са били на 20 км. от България. Те са имали възможност да спасят себе си и добитъка си, но други не са могли“, каза още проф. Божидар Димитров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7622 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.04.23 | 22:12

6
Тоя не трябваше ли давлиза у затвора

2018.04.02 | 16:19

1
не е участвал в приватизацията и му се размина

2018.04.23 | 22:12

5
А млъкни бе тупан, нали беше мутро-седесарски министър защо не им даде.
(гост)

2018.04.23 | 22:11

4
Подкрепяме проф. Божидар Димитров в случая, а комунистите да не се обаждат. Те са безгласна буква. Надеждата умира последна и тя ни е в проф. Димитров, макар, че ние сме от Гюмюрджинска Тракия. Дедите ни са тръгнали с една бухча, както тогава са ни разказвали. Х, който е роден в

2018.04.07 | 20:44

3
Професоре ние имаме документи. Дали ще ни възстановят земите. Моите деди са оставили и две тенекии със злато.
като няма документи , има архив

2018.04.07 | 20:44

2
Без документи никой не плаща обезщетения ! Пък щом професорът твърди ,че са нямали възможност да си запазят документите ,ами тогава проверете в архивите на османската империя в днешна Турция ! Архивите никой не ги е унищожил , тези архиви са достояние за всеки историк от цел

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини