Посланикът на САЩ: Американските централи са важни за българската енергийна сигурност

  • 29 март 2018 08:40

  • 2663
  • 6
Посланикът на САЩ: Американските централи са важни за българската енергийна сигурност
© БНТ

Силно подкрепяме американските инвестиции в България и компаниите, работещи тук, но не е наша работа да се намесваме в детайлите, ако България реши да развали договорите с двете американски електроцентрали. Това каза в интервю за БНТ посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. Той подчерта, че въпросът се отнася до законодателството на ЕС.

По думите му централите са пример за успешни американски инвестиции в България. Двете централи са осигурили хиляди добри работни места, помогнали са да се разреши енергийният дефицит на България и са направили много за хората от региона. Важно е да се каже, че тези централи използват български суровини и произвеждат българска енергия, което е много важно за българската енергийна сигурност. Това е българско електричество, не чуждо електричество. Освен това тези централи са пример за успех, защото се придържат към всички съвременни регулации. Компаниите са вложили десетки милиони левове за подобряване на екологичните стандарти. Те са инвестирали и в болници, училища, клиники и в екологични проекти в целия регион. За мен като американски посланик, аз съм много горд да подчертая този успех. Наясно сме и аз лично знам, че се водят дискусии. Това не е нещо, в което нашето правителство би играло роля. Това се отнася до законодателството на ЕС. Ние сме убедени, че в крайна сметка тези дискусии ще бъдат успешни, заяви Рубин.

Според него евентуалното възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене" е много сложен въпрос, който засяга въпроса за диверсификацията на енергийни източници и въпроса за енергийната независимост. По отношение на който и да е проект, това включва и проекта "Белене", трябва да се отчете какво означава той за бъдещия енергиен пазар на България, енергийните източници и енергийната независимост, отбеляза дипломатът.

Ерик Рубин каза, че е убеден, че в бъдеще визовите изисквания за българските граждани ще бъдат отменени. Но това не е нещо, което ще се случи в близко бъдеще. Ние имаме закон за безвизово пътуване, който е много конкретен и България все още не отговаря на неговите изисквания. Но правим всичко възможно да облекчим кандидатстването за виза и да издаваме десетгодишни визи на възможно най- много хора. Също така даваме възможност за подновяването на визи, без дори да се идва до София. Трябва да отбележа и че повече от 85% от кандидатите получават ви зи. А за студентите, кандидатстващи по програмата за работа и пътуване в САЩ, одобрението е над 90 процента. Досега повече от 100 000 български студенти са участвали по тази програма, посочи американският посланик у нас.

Той коментира и случая "Скрипал". Мисля, че обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е признак за сериозността на тази ситуация. Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите  страни са заедно в подкрепата сиза Великобритания. И отговорът тук в България също изразяваше подкрепа. Мисля, че е важно, че всички ние сме обединени заедно в този отговор, каза още Ерик Рубин.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2663 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.04.03 | 23:01

6
Всичко ваше е "полезно" за България !!!!! ХА ХА ХА !!!!
Антикравар

2018.04.03 | 23:01

5
Болниците, клиниките и пр. са с наши пари, които американците ни прибират със скъпия ток. Този човек е нагъл!
дуци

2018.04.03 | 23:01

4
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МОШЕНИЦИ ТАКИВА!
XXX

2018.04.03 | 23:01

3
Тези централи такава вреда нанесоха на България, че не е истина! Милиарди загуби и всичко платено от джоба на бедния българин.
100

2018.04.03 | 23:00

2
чифутите вън !!!

2018.03.31 | 15:25

1
ама те американски ли са? кой е собственика?

Добави коментар

Водещи новини