Министър Каракачанов се срещна с френския си колега

  • 27 март 2018 19:45

  • 1679
  • 1
Министър Каракачанов се срещна с френския си колега
© Министерство на отбраната

Актуални въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС обсъдиха днес на среща във френското Министерство на отбраната министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министърът на въоръжените сили на Република Франция Флоранс Парли, съобщиха от пресцентъра на МО.

Акцент в разговорите беше поставен на създадения Европейски отбранителен фонд и Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната на Съюза. Министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността отбеляза, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС усилията са насочени към приемането на Регламента за създаване на Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP), като стремежът е да бъде гарантирано участието и на малки и средни предприятия от страните-членки. Беше изразена обща позиция, че е необходимо да бъдат изработени ясни критерии за финансиране на европейските проекти.

И двете страни подчертаха стремежа си за достигане на разходите за отбрана до 2% от БВП. Министър Флоранс Парли поздрави българската страна за това, че планира да достигне този критерий през 2024 г. - една година по-рано от Франция.

Министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността запозна своя френски колега с основните проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили, като посочи, че се работи по тяхното прецизиране и съгласуване на финансовата и оперативно-техническа рамка.

Двамата министри договориха създаването на работна група, която на експертно ниво да обсъди възможностите за активизиране на инициативата Европа на отбраната.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1679 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Я виж!!!

2018.03.28 | 10:30

1
Френският Министър някак по мъжки и по воено стои!

Добави коментар

Водещи новини