Лиляна Павлова: Надяваме се диалогът ЕС-Турция да бъде възобновен (видео)

  • 26 март 2018 09:02

  • 1685
  • 2
Лиляна Павлова: Надяваме се диалогът ЕС-Турция да бъде възобновен (видео)
© БНТ

Днес предстои среща на върха във Варна за отношенията между Европейския съюз и Турция. В срещата ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва. Домакин ще е българският премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Предстоящата среща за БНТ коментира от Варна министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Тя заяви, че основната задача на тази лидерска среща е именно това - възстановяването на диалога и доверието между лидерите в Европа - между ЕС и Турция. По думите й в рамките на това фокусът безспорно е сигурността и бежанците - изпълнението на споразумението за тяхната интеграция, изпълнението ангажиментите на двете страни и най-вече на Турция, интеграцията и оставането в тяхната страна, а от своя страна ангажиментът, който европейските лидери поеха е осигуряването на финансовия ресурс в тази посока, каза още Павлова.

Темата за финансирането е безспорна, защото е ясен ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на този ресурс. Първият транш от 3 млрд. е факт. Има необходимост от изясняване каква сума е договаряна, дейност и обхват, но проектите са в изпълнение по отношение на първия транш. За втория е обсъдено, той се разделя на два компонента - хуманитарна и нехуманитарна помощ. Хуманитарната е пряко насочена за бежанците. Това не са средства,която се дава на Турция, а за подкрепа на бежанците чрез Турция, заяви Павлова.

Тя уточни, че нехуманитарната помощ касае мерки, дейности, инфраструктура, свързани с образование и здравеопазване. Много е важно е тези средства да отидат ясно и категорично по предназначение, каза тя и допълни, че волята да бъдат осигурени е безспорна.

Още в петък, когато се договаряше днешната среща, когато получихме мандат, това беше едно голямо усилие и предизвикателство, но се радвам, че получихме мандат за тази среща на лидерите на най-високо ниво тук във Варна. Това е много важна стъпка, защото тя е от интерес както за България, така и за Европа. България като външна граница е на челна позиция в ситуацията с Турция. За нас е изключително важно този диалог, добрият диалог, добросъседските отношения, които има между България и Турция, да бъде пренесен по един много добър начин в отношенията ЕС-Турция. Диалог, който видимо беше затруднен. Надявам се, че днес поставяме условията, създаваме една рамка този диалог да бъде възобновен, възстановен и нормализиран. Освен за България, това е важно и за Европа, каза още Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1685 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СВИНЯТА

2018.03.28 | 08:26

2
Е ПО ЗАГРИЖЕНА ЗА ТУРЦИЯ,ОТКОЛКОТО ЗА БЪЛГАРСКОТО МАЛКО ОСТАВАЩО НАСЕЛЕНИЕ.

2018.03.28 | 08:25

1
ЖЕНИПОДОБНО СЪЩЕСТВО С ВРОДЕНА ТЪПОТИЯ .

Добави коментар

Водещи новини