Български и американски военни провеждат съвместно учение на полигон "Ново село" (снимки)

  • 20 март 2018 17:32

  • 2605
  • 5
Български и американски военни провеждат съвместно учение на полигон "Ново село" (снимки)
© Министерство на отбраната

Петдневно полево обучение и ротно тактическо учение започна на 19 март на учебен полигон „Ново село“. В подготовката участват българска механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC-BG” и пехотни формирования от Сухопътните войски на САЩ. В учението са включени до 120 офицери, сержанти и войници от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военнослужещи от 1-ви батальон на 18-ти пехотен полк от Първа пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В рамките на полевото обучение българската механизирана рота от състава на „HELBROC” ще проведе тактико-строеви занятия и съвместно ротно тактическо учение на тема „Действия на механизирана рота в състава на главните сили на батальон при участие в многонационална отбранителна операция”. Офицерът, планиращ и провеждащ учението, е подполковник Ивайло Иванов – командир на 42-ри механизиран батальон – Ямбол.

През първото полугодие на тази година 42-ри механизиран батальон – Ямбол поддържа в бойно дежурство механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC - BG”.

Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011 г. към групата се присъединява и Украйна. Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент.

Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота 2 морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка. Бойната група е подготвена за провеждане на бойни и небойни операции, самостоятелно или като първи елемент от по-мащабни военни сили, на значително разстояние от територията на страните от Европейския съюз.

Тактическите бойните групи на ЕС са създадени с цел придобиване на военни способности за бързо реагиране и ефективно управление на кризи, съгласно Европейската стратегия за сигурност и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2605 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НАШАТА ТЕРИТОРИЯ

2018.03.22 | 07:19

2
Е ОКУПИРАНА. НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧУЖДИ БАЗИ У НАС. ЕВРЕЙНА ПАСИ ГИ ДОКАРА ТУК.
ДЕМОКЛИТОР

2018.03.22 | 07:20

5
Е МОДЕРАТОРСКИ ТРОЛ.САЙТА ОТКРИТО РАБОТИ ЗА КРАДЛИВАТА ДОЛНА ПРЕСТЪПНА ШАЙКА.
Демократ

2018.03.22 | 07:20

4
тихо палчи руски боклуко, БЪЛГАРИЯ избра ЕС и НАТО, точка! :)))
Русофоб

2018.03.22 | 07:19

3
На изборите 1997 г. 63% гласуваха за програмата на СДС; Влизане в НАТО и ЕС.Така че въпроса е решен.Колко референдума проведохте по време на комунизЪма? В Б-я имаше и руски ЯДРЕНИ бази ,така че по-кротко.Стига русофилско цвилене.САЩ ни освободиха от руско-комунистическото робств

2018.03.22 | 07:19

1
КАТО МАЛКИ С ТОЛКОВА ХОРА ИГРАЕХ МЕ НА ФУНИКИ

Добави коментар

Водещи новини