Георг Георгиев и заместник-кметът на Чикаго обсъдиха възможностите за откриване на директна въздушна

  • 03 март 2018 18:58

  • 2370
  • 5
Георг Георгиев и заместник-кметът на Чикаго обсъдиха възможностите за откриване на директна въздушна
©

В първия ден от своето работно посещение в САЩ заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев проведе среща и със заместник-кмета на град Чикаго. Той бе приет и от заместник-губернатора на щата Илинойс, съобщи дирекция "Пресцентър" в МВнР.

На срещата си със заместник-кмета на Чикаго Робърт Ривкин, българският заместник-външен министър обсъди въпроса за откриването на пряка въздушна линия Чикаго-София като възможност за улесняване на бизнеса и инвестиционните интереси от една страна и от друга - за насърчаване на редица програми и инициативи. "Нашата страна също има интерес от такава въздушна линия, защото в Чикаго се намира най-голямата българска общност в страната", припомни Георгиев. Той подчерта още, че България отдава голямо значение на преките контакти между двата народа чрез насърчаване на инициативи, насочени към обмена на студенти, учени и бизнесмени.
В разговора се зароди и идеята Чикаго да се побратими с български град, с който да задълбочат сътрудничеството си във всички сфери от взаимен интерес.

Георг Георгиев отправи покана към заместник-кмета на Чикаго да посети България през 2018 г.

По-късно заместник-министър Георгиев бе приет и от заместник-губернатора на щата Илинойс. В разговора си с него Георгиев изтъкна, че в условията на променената геополитическа обстановка нашите две страни работят за задълбочаване на сътрудничеството както в двустранен план, така и в рамките на НАТО, за противодействие на новите рискове и предизвикателства пред сигурността. "Сътрудничеството по въпросите на отбраната и сигурността е един от фундаментите на партньорството ни със САЩ и бележи ясно възходящо развитие", подчерта още той.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз бе другата тема, която двамата обсъдиха. Българският заместник-министър запозна своя домакин с един от водещите приоритети на Председателството - европейската перспектива на Западните Балкани. "Инвестицията в стабилността и сигурността на региона е инвестиция за просперитета на целия Съюз. Радвам се, че нашите приоритети станаха общоевропейски", изтъкна той.

Очаква се по-късно днес заместник-министър Георгиев да присъства на церемонията по тържественото издигане на българското знаме на площад "Дейли" в Чикаго по случай Националния празник на Република България.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев започна вчера своето работно посещение в САЩ със срещи в Чикагския съвет по глобални въпроси (CCGA) и с регионалното ръководство на Американския еврейски комитет.

При срещата му с президента на Чикагския съвет по глобални въпроси Иво Даалдер, заместник-министър Георгиев поиска неговото съдействие за по-бързото присъединяване на България към програмата за освобождаване от визи Visa Waiver Program (VWP), която остава приоритет в двустранните отношения между България и САЩ.

Георг Георгиев запозна своя домакин и с ключовите приоритети от програмата на Българското Председателство на Съвета на ЕС. "Нашето председателство отправя ясен сигнал към нашите партньори, че страната ни може да изпълнява отговорно ангажиментите, които поема", подчерта той.

По-късно през деня българският заместник-външен министър проведе среща и с регионалното ръководство на Американския еврейски комитет (AJC). Пред AJC Георгиев подчерта, че страната ни е признателна на еврейската общност, която е дала своя принос и е оказала подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, присъединяване към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ.

"Активното сътрудничество на България с американската еврейска общност има важна роля за развитието на двустранните българо-американски отношения и за насърчаването на практическото сътрудничество между България и Израел", посочи още той.

Георг Георгиев е на работно посещение в САЩ до седми март. В рамките на визитата си той ще проведе срещи и с представители на местната власт и на българските общности в Чикаго и Синсинати.

Последвайте канала на

БТА
2370 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Абе

2018.03.04 | 18:50

5
Тази дългата маса на която са седнали в някой коридор ли се намира?
"властите"

2018.03.04 | 15:14

4
Американците ако са ни истински съюзници до сега трябваше да са премахнали визите за българи. Освен това те обявиха икономическа воина срещу ЕС. Което означава че и на България. Трябва всеки пълнолетен български гражданин да може да пътува до щатите само с лична карта. Това

2018.03.04 | 00:03

3
GOLQM PRAZ !!!!
ТОВА Е СВЕТОВНАТА ЦИОНИСКА МАФИЯ

2018.03.04 | 00:03

2
КОЯТО ТРОВИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ВЕКОВЕ.

2018.03.04 | 00:03

1
ТОЗИ МАЗЕН И ПРЕЖДЕВРЕМЕННО СЪСТАРЕН ЧИЧО НЯМА ДА ВЗЕМЕ И ПОЛОВИН ПРОЦЕНТ НА ИЗБОРИ

Добави коментар

Водещи новини