Каракачанов ще открие изложбата "Знамената на Българското опълчение"

  • 01 март 2018 16:07

  • 1050
  • 4
Каракачанов ще открие изложбата "Знамената на Българското опълчение"
© Булфото

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността ще открие изложбата "Знамената на Българското опълчение" в Националния военноисторически музей на 2 март от 16.00 ч., съобщава пресцентърът на министерството.

На изложбата, посветена на 140-ата годишнина от Освобождението на България, ще бъдат представени оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме. Светините - символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани на 3 март, когато музеят традиционно е с безплатен вход за изложбите си - постоянната хронологична и външната, се посочва в съобщението.

Сред оригиналните знамена на Опълчението, пренесли през десетилетията героизма на българите и устрема на народа към свободата, най-популярни са Самарското знаме, връчено на Трета опълченска дружина, и знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на Четвърта дружина през Руско-турската война. Това са и единствените две знамена, участвали във войната и развявани в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Знамената на Първа и Втора дружина са ушити по поръчение на Добродетелната дружина, а със средства на българската общност в Киев е изработено знамето на Пета дружина. Те не са участвали в бойни действия през Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Въпреки че само две от тях са свидетели на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя боен път. След Освобождението те стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение, се припомня в съобщението.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1050 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
МТ гонган

2018.03.02 | 09:14

4
Ше отрие , той за друго става ли? Коджакафалия , домуссурат
гошо

2018.03.01 | 21:08

3
Освен знамена пригответе ного едьене и пианье.

2018.03.01 | 21:07

2
Свиня!
Лъжепатриот

2018.03.01 | 21:07

1
Абсолютен Шопар. Открадна всички имоти на ВМРО дарени от патриоти от 19 век насам. Разследване и съд за самозвания патриот крадец.

Добави коментар

Водещи новини