Андрей Ковачев: Не трябва да забравяме, че сигурността на ЕС, зависи и от сигурността в Ливан

  • 01 март 2018 12:38

  • 904
  • 1
Андрей Ковачев: Не трябва да забравяме, че сигурността на ЕС, зависи и от сигурността в Ливан
© ЕНП/Андрей Ковачев

Делегация от членове на Групата на ЕНП в Европейския парламент, ръководена от зам.-председателя на групата Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), посети Ливан в рамките на проучвателна мисия между 26 и 28 февруари. В състава на делегацията бяха евродепутати от Румъния и Франция. Целта на посещението бе запознаване със ситуацията в региона на Близкия изток, положението на бежанците в страната и сигурността в ЕС, сътрудничеството с Ливан в рамките на Европейската политика на добросъседство и държавите от южното съседство, както и политическата обстановка преди парламентарните избори в страната през пролетта.

В рамките на мисията бяха проведени срещи с министър-председателя Саад Харири, външния министър Гебран Базил, както и с председателя на групата за приятелство ЕС-Ливан в ливанския парламент - Ясин Джабер. По време на срещите бяха обсъдени предизвикателствата, пред които са изправени ЕС и страните от Средиземноморието, както и че Ливан е една от най-сериозно засегнатите страни от конфликта в Сирия. Почти 50% от населението в момента са бежанци, което променя религиозния баланс в страната. В последните години повече от 1.5 милиона сирийци и палестинци са потърсили убежище в Ливан, което я превръща в страната с най-голямо съотношение на бежанци спрямо местно население в света. В тази връзка външният министър Базил сподели, че „което е добре за Ливан е добре за Европа и което е добре за Европа е добре за Ливан“. Той допълни, че се надява но по-активна лидерска роля на ЕС в Близкия Изток.


Снимка: ЕНП/Андрей Ковачев

Премиерът Харири благодари за усилията на ЕС по време на проведените срещи на Международната група за подкрепа на Сирия. Харири също отбеляза важната роля на донорските конференции за Ливанската икономика. Делегацията на Групата на ЕНП се срещна с представители на ливанските политически партия „Катаеб“. По време на дискусията, председателят Сами Джемайел помоли за подкрепа от страна на Групата на ЕНП да се защити прилагането на Резолюция 1559 на ООН, според която само ливанските въоръжени сили трябва да гарантират сигурността на Ливан.

Ръководителят на мисията Андрей Ковачев, заяви „не трябва да забравяме, че сигурността на ЕС, зависи и от сигурността в Ливан. Страната очаква ЕС да подпомогне региона, чрез участие в реконструкцията на Сирия и в създаването на „сигурни зони“ за завръщане на бежанците в страните на произход. В тази посока изключително важни са трите планирани донорски конференции за първата половина на 2018 г. - в Рим, Париж и Брюксел. Те са насочени към подкрепа за ливанската икономика, армия и справяне със ситуацията с бежанците. По време на конференциите ще бъде търсено финансиране за над 250 проекта в областта на транспорта, водния сектор и енергетиката, които да осигурят годишен растеж на икономиката между 6-7% в рамките на капиталова инвестиционна програма за привличане на 16 млрд. долара за десет години.“

Последвайте канала на

Десислава Станева
904 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.01 | 14:21

1
Откога има ливански бази в ЕС???

Добави коментар

Водещи новини