Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложба на бесарабските българи (снимки)

  • 28 февруари 2018 13:33

  • 1748
  • 1
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложба на бесарабските българи (снимки)
© Президентство

Изложба „Бесарабия – съкровища от бабините ракли“ организира вчера Центърът на бесарабските българи в България (ЦБББ) в Националния етнографски музей в София. Автора на картините е художничката Донка Минковская - нашата сънародничка от село Чийший (Огородное), Болградски район, Одеска област, Украйна.

Изложбата откриха Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и Н. Пр. Микола Балтажи - посланик на Република Украйна в България.

Водещ на събитието беше един от основателите на Центъра на бесарабските българи в България – Райна Манджукова.

Изложбата е част от инициативите на ЦБББ по повод честванията на 140 години от Освобождението на България и Националния празник 3 март. Жителите и гостите на София могат да посетят експозицията до 5 март 2018 г.

Центърът на бесарабските българи в България е основан през 2016 г. от инициативна група бесарабски българи. Основната цел на центъра е преодоляване на границите посредством духовно, културно и икономическо сближаване на българите от Молдова, Украйна и България. 

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН наследява най-добрите традиции на Етнографския институт с музей и Института за фолклор, обединени на 1 юли 2010 г. ИЕФЕМ-БАН е националният център за етноложки, фолклористични и културноантроположки изследвания. Разполага с богати библиотеки и архиви (теренни аудио-, фото- и видеозаписи, етнографски дневници и описания и др.), а Националният етнографски музей съхранява десетки хиляди обекти, цялостно представящи българската традиционна култура.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.28 | 16:27

1
ТЕКЕЗЕСАРСКИ ПРИМИТИВ

Добави коментар

Водещи новини