Размерът на държавното подпомагане на филм не трябва да надвишава 50 на сто от бюджета на проекта

  • 22 февруари 2018 14:09

  • 877
  • 0
Размерът на държавното подпомагане на филм не трябва да надвишава 50 на сто от бюджета на проекта
© Pixabay

Размерът на средствата за държавно подпомагане на филм не трябва да надвишава 50 на сто от бюджета на проекта, а за трудни филми - 80 на сто, но не повече от 70 на сто от средностатистическия бюджет за предходната година за съответния вид филм. Това реши окончателно парламентът с приети на второ четене промени в Закона за филмовата индустрия.

Депутатите определиха на територията на България да се разходват най-малко 75 на сто и не повече от 160 на сто от размера на отпуснатите по този закон целеви средства за държавно подпомагане. Националният съвет за кино може ежегодно да предлага минимален процент на разходваните средства, по-висок от 75 на сто.

Средностатистически бюджет на игрален филм е бюджет на игрален филм с времетраене над 90 минути, изчислен на базата на отчетените разходи за завършените филми и бюджетните разходи на филмите в производство за предходната година, включително разходите за изработване на 5 копия за разпространение на филма, превод и субтитриране на два чужди езика, както и разходите за реклама и промоция в размер 10 на сто от сумата на бюджета, преизчислен по официалния индекс на инфлация за предходната година. Неприключилите до влизането в сила на гласуваните промени плащания се извършват само въз основа на сключените до 31 декември 2017 г. договори за подпомагане по реда на този закон, в рамките на мярка за помощ SA.30569 - Схема за помощ за българската филмова индустрия, разрешена с Решение на Европейската комисия от 2 август 2012 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини