Няма да се разширява кръга на чужденците, имащи право да получат българско гражданство

  • 07 февруари 2018 11:26

  • 2260
  • 3
Няма да се разширява кръга на чужденците, имащи право да получат българско гражданство
©

Мнозинството в парламента отхвърли предложение на ДПС за разширяване кръга на чужденците, имащи право да получат българско гражданство.

С 25 гласа "за", 46 - "против" и 86 въздържали се, промените в закона за българското гражданство не бяха приети. Вносители са председателят ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от Движението. Съпротивата главно на "Обединени патриоти" срещна текстът, според който чужденец, ако не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, освен в предвидените в момента случаи, и, ако има роднина, възходящ български гражданин или починал като български гражданин.

Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но административни пречки не позволяват да получат гражданство, обясни Хамид Хамид. Той отговори на твърденията на Патриотите, че идеята на този законопроект е да се възстановят правата на изселниците в Турция, които доброволно са се отказали от българско гражданство. Целта е през следващите 4-5 години да получим от Турция около 1,5 милиона български граждани и ДПС да има повече гласове на избори, обясни Станислав Станилов.
Колегата му Христиан Митев добави, че неправомерно се разширява и кръгът на имащите право да получат българско гражданство.
Законът не третира тези, които са се отказали, уточни Хамид Хамид.

Предвиждаше се също да отпадне изискването за възстановяване на българско гражданство, ако преди не по-малко от три години към датата на подаване на молбата за възстановяване, да има разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване в България.

Последвайте канала на

БТА
2260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЧЕТЕТЕ концлагерът БЕЛЕНЕ 1949 - 1987 !!!!!!!!!!!!

2018.02.14 | 12:39

3
ЧЕТИ БЪЛГАРИНО КНИГАТА НА БОРИСЛАВ СКОЧЕВ И ЩЕ ВИДИШ КАКВО СА ПРАВИЛИ комунистическите ИЗЧАДИЯ 45 години
haha

2018.02.13 | 20:25

2
еййй , мазните патриоти .. а като дават гражданство на макета , задето 10то коляно леля на баба му била българка , може , за техните избиратели , ама хора изгонени от държавата си заради религията си нямат право да си възвърнат гражданството ...

2018.02.07 | 23:27

1
А кога ще прочетем, какво са правили Гробарските изчадия?

Добави коментар

Водещи новини