Кючук: Европа не трябва да се притеснява от Западните Балкани

  • 07 февруари 2018 10:42

  • 785
  • 1
Кючук: Европа не трябва да се притеснява от Западните Балкани
©

"Европа не трябва да се притеснява от Западните Балкани, а за Западните Балкани, защото хората живеещи там заслужават членство в ЕС възможно най-скоро.", това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк в изказването си по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на което беше представена новата стратегия на Европейския съюз за разширяване.

"Оценявам факта, че темата за Западните Балкани се придвижи на едно по-високо ниво в Европейския дневен ред. Но само по себе си това няма да реши проблемите на региона. За да постигнат значим прогрес държавите се нуждаят ясно разписана пътна карта, която да бъде изготвена по време на българското председателство на Съвета на ЕС."

По думите на Кючюк лансираното от Европейската комисия предложение Сърбия и Черна гора да бъдат присъединени към ЕС приоритетно през 2025 не е добро. Според него поставянето на държавите на различни скорости и тяхното присъединяване на различни етапи може да има негативно въздействие върху региона.

"Предложената от Комисията дата от 2025 г. за две от страните е добра времева рамка. Въпреки това, но не съм убеден, че това ще изиграе положителна роля за региона. Напротив, на Балканите има наслоени исторически противоречия, които могат да бъдат разрешени само с пълното членство на всички шест държави. Идеята да бъдат поставени държавите на различни скорости не е добра и може да разклати крехката стабилност в региона."

След като представи стратегията си за Западните Балкани на 6 февруари, Комисията трябва да представи редовните си доклади за разширяване на ЕС през април. Докладите преглеждат напредъка, постигнат от страните, които желаят да се присъединят към ЕС, и се разглеждат подробно в резолюции на Европейския парламент, гласувани през годината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
785 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дуци

2018.02.07 | 17:08

1
на тоя долен друговерец , кой му дава право да се изказва не знае ли че се намира в центъра на ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА ,марш в анадола !

Добави коментар

Водещи новини