МВнР приветства Стратегията за Западните Балкани

  • 06 февруари 2018 16:30

  • 902
  • 1
МВнР приветства Стратегията за Западните Балкани
© МВнР

Министерството на външните работи на Република България приветства Стратегията за Западните Балкани. Редица от нашите идеи намериха място в нея.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В документа се признава стратегическото значение на региона за Европа.

"Именно за това полагахме усилия да върнем региона в дневния ред на ЕС, което се случи за първи път от 15 години насам. След срещата на върха в Солун през 2003 г. сега за първи път през май т.г. България ще събере всички лидери на Европа и региона, за тръгнем по-бързо заедно към общата ни цел", пишат от външното министерство.

Стратегията се отнася до всички шест държави, които следва да ускорят реформите и да изградят добросъседски отношения. Напредъкът ще продължи да се основава на индивидуалните постижения на всяка отделна страна т.е. нито една държава, която е готова, няма да се налага да изчака друг.

Държавите от региона разполагат с ясна времева перспектива. 2025 г. е амбициозна цел, чието изпълнение изисква мобилизация за решителни реформи в ключови области на политическия, икономически и обществен живот.

"България е особено удовлетворена, че с днешната Комуникация Европейският съюз ясно заявява готовността си да окаже допълнителна подкрепа за успеха на реформите и подобряването на живота на гражданите. Това е и категоричната българска позиция, която страната ни защитава последователно", посочват още от ведомството.

Приветстваме и готовността на ЕК да подкрепи държавите от Западните Балкани с шест нови инициативи за засилване на върховенството на закона, сигурността и миграцията, социално-икономическото развитие, транспортната и енергийната свързаност, дигиталния дневен ред и отпадането на роуминга, както и добросъседските отношения.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
902 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рада

2018.02.07 | 14:04

1
Идеята изглежда много добра и с много голям потентциал за развиването на Балканите. За съжаление, реалното положение е, че народите на Балканите все още вярват и мислят кой, колко, кога и какво ще извлече самостоятелно.

Добави коментар

Водещи новини