БСП иска по 20 лв. за пенсионер месечно, не 136 лв. еднократно

  • 04 юни 2011 19:08

  • 863
  • 0
БСП иска по 20 лв. за пенсионер месечно, не 136 лв. еднократно
© Булфото

Това обяви в Разград председателят на парламентарната комисия по социална политика Драгомир Стойнев. Според социалистите това няма да се отрази на бюджета, а за следващи периоди базата за компенсации ще е по-висока.

За незабавно увеличаване на пенсиите от 1 юли с 20 лв. настоява БСП. Това може да стане за сметка на обявените от правителството 136 лв. еднократни компенсации - обясни председателят на парламентарната комисия по социална политика Драгомир Стойнев.

„Смятаме, че сумата е посилна за българския бюджет, тъй като тази огромна инфлация, която ни сполетя, в същото време носи и приходи в бюджета, тъй като увеличението на цените само по себе си води до по-големи приходи в бюджета. Съвсем нормално е тези пари вместо да се пазят за поредното асфалтиране или поредното довършване на строителен обект, който е започнат от предишното правителство, да се помогне на хората да преживеят в тази трудна ситуация.

Това са приблизително 460 милиона лева, които веднага влизат в икономиката, защото тези пари, когато се дадат на един пенсионер, той нито ги спестява, нито ги праща в чужбина, нито пък ги заключва в някакъв сейф, тези пари са, за да си плати лекарствата, да си плати отоплението, храната, тези пари веднага влизат в икономиката", уточни Драгомир Стойнев.

Депутатът Антон Кутев допълни, че по този начин ще се вдигне базата за следващо увеличение на парите за старост.

„Това беше проблемът на предишното правителство. Да, ние наистина вдигнахме двойно пенсиите, но ги дигнахме от много ниска база, защото предишните не ги бяха вдигали. Тук става въпрос за същото. Ако четири години не се вдигат пенсиите, следващото правителството каквото и да направи, колкото и да вдигне пенсиите, то няма да може да навакса изоставането, което има. А и по друг начин се гарантира. Следващата година могат да кажат, че нямат пари за еднократна помощ, но ако са вдигнали пенсиите, не могат да ги намалят. Това означава, че следващата година пенсионерите ще получат поне толкова", добави червеният депутат.

Драгомир Стойнев прогнозира, че пенсионерите отново могат да останат излъгани, тъй като социалният министър Тотю Младенов не е увеличил нито едно социално плащане от началото на мандата си, оправдавайки се с Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Ако отново хората останат излъгани и от 1 юли не се вдигнат пенсиите, не се подпомогнат пенсионерите, тогава вече със социалния министър..., може би дори вече няма да има смисъл да му се иска неговата оставка, тъй като явно този човек никой не го уважава, този човек не може да си свърши работата", заяви още Стойнев.

Последвайте канала на

863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини