Аню Ангелов: Трябва да развиваме по - малка, но модерна и гъвкава армия

  • 31 януари 2012 13:58

  • 878
  • 4
Аню Ангелов: Трябва да развиваме по - малка, но модерна и гъвкава армия
©

„Днес на нас ни е необходим по-малък военен потенциал, но за сметка на това по-модерен и по-гъвкав, който да може да се справи със съвременните рискове и заплахи” – коментира министърът на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март, цитиран от БНР.

София е домакин на двудневната научна конференция (30-31 януари) на тема „Колективната и националната сигурност и отбрана в контекста на динамичните промени в геостратегическата среда и по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи в страните от НАТО и ЕС”. В нея участват политици и експерти от Министерство на отбраната, външните и вътрешните работи, неправителствени организации. Целта е да се анализира ситуацията в света, ЕС и региона и да се определи позицията на България преди срещите на военните министри от страните-членки на Алианса на 2 и 3 февруари през април тази година, както и преди срещата на върха на НАТО през май 2012 г. в Чикаго, САЩ.

"Все по-динамична и трудно предвидима става средата за сигурност днес, особено подплатена с финансовата и икономическа криза, властваща в Европа и не само в Европа. Затова днес повече от всякога трябва да бъдем адаптивни, да оценяваме тази среда и да вземаме своевременно мерки в отговор на предизвикателствата, които промените в нея налагат". С тези думи българският министър на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март откри форума. Той акцентира върху процеса на стратегическо преосмисляне на нашата отбранителна политика, успоредно и в синхрон с НАТО и новата отбранителна стратегия на САЩ, обявена в началото на годината от американския президент Барак Обама. По думите на Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март, за да можем да гарантираме сигурността си и да направим Алианса по-силен, България трябва, наред с дипломацията, икономическия растеж и други инструменти на националната мощ, да развива и адекватен на динамичните промени в средата и финансовия си ресурс отбранителен потенциал. Той е убеден, че е време се освободим от битуващите сред по-старото поколение офицери две еднакво опасни заблуди. Едната е, че по-голямата като численост армия означава автоматично и по-голяма сигурност. Другата – че националните военни способности постепенно губят своето значение в резултат от сигурността, която получаваме от членството си в НАТО и ЕС.

"Днес на нас ни е необходим по-малък военен потенциал, но за сметка на това по-модерен и по-гъвкав, който да може да се справи със съвременните рискове и заплахи. Но не сам, а в системата на колективната отбрана на НАТО и на колективната сигурност, която ЕС осигурява", подчерта Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март.

Според министър Ангелов в условията на криза и ограничен бюджет една от възможностите да си осигурим онази степен на национална сигурност, която е необходима на България днес и в близко бъдеще, е участието на страната ни в многонационални проекти.

България вече участва и е заявила уастието си в редица конкретни многонационални проекти в рамките на НАТО, ЕС и в регионален план. Изграденото сътрудничество на доверие от държавите в региона в тази сфера е добра основа, върху която да се надгражда по-нататък потенциала на държавите от Югоизточна Европа. Освен това, в рамките на НАТО ние участваме в програма за осигуряване на способности за стратегически въздушни превози – т. нар. програма С-17 и програмата за съюзно земно наблюдение. България е сред страните, работещи за създаване на група на държавите, използващи самолетите „Спартан” за оперативен и тактически превоз на войски и товари.

Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март посочи още, че страната ни има интерес към шест проекта по линия на т. нар. „интелигентна отбрана” и е водеща по един от тях – „Ролята на жените в областта на сигурността и отбраната”. Друг проект пък е свързан със създаването на Център за изследване, изграждане и развитие на способностите на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия („Center of excellence”). По линия на „интелигентната отбрана” България е предложила и идея за общо ползване на съвместните съоръжения, изградени от нас и Румъния със САЩ. Всички тези проекти се очаква да бъдат одобрени на срещата на върха на НАТО през май тази година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
878 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
rossen4i4o

2012.01.31 | 18:40

3
;съвремени рискове и заплахи; или да пребива собствения си народ без морални угризения в изпълнение на все по налудничави закони
До глупаците

2012.01.31 | 18:40

4
Не бъркай армията с полицията!!!
KAYOZEROSKY

2012.01.31 | 18:40

2
ГЪВКАВА ГЪВКАВА КОЛКО ДА Е ГЪВКАВА КАТО СТАРА РАЗПРАНА ГУМЕНКА МОДЕРНА-НА МИСИИ СЪС ПИСТОЛЕТ МАКАРОВ А ЗИГ- ЗАУЕРИТЕ СТОЯТ ПО СКЛАДОВЕТЕ И Е ПЪЛНА С ШУРО-БАДЖАНАЦИ,АРМИЯ БЕЗ ФЛОТ БЕЗ ПОДВОДНИЦИ ПОНЕ ЕДНА-ДВЕ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ ДА ИМАШЕ АМА НЕ НЯКОЯ МАЗНА МИНЕТЧИЙСКОЛАЯННОАЛЧНА СВИНЯ ЗАДРЪСТЕНА ПРЕЕБА ПОЛОЖЕНИЕТО ПОЗДРАВИ ЗА ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ УРОДИ ЪПСУРТ 50ЛВ-РАЗХОДИ И КРАДИ КРАДИ А ОНИЯ БОЙКО НАЛИ КАЗА МЕНЕ АРМИЯ НЕ МИ ТРЯБВА НАЛИ ИМА НАТО,НАТО АМА НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ НИТО ЕДИН ВОЕНЕН НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ТЕБ (НОЖ ГЛОК ЦЕНА ЗА АРМИЯТА 136ЛВ ЧЕСТИТО ГОВЕДАТА ТЯБВА ДА СЕ ЩАВЯТ)ПОКОРНА ГЛАВА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ ЛАЙНЯН УЙ ЯДЕ
STOP ACTA

2012.01.31 | 18:28

1
Кажете НЕ на ACTA! Спасете Интернет! Запазете свободата си! https://www.facebook.com/events/246513398758312/

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини