Правомощията на омбудсмана се разширяват

  • 01 февруари 2018 10:31

  • 1749
  • 2
Правомощията на омбудсмана се разширяват
© Булфото (архив)

Омбудсманът ще може да отправя препоръки и предложения до изпълнителната и законодателната власт за подписване и ратификация на международни актове в областта на правата на човека. Разширяването на правомощията на обществения защитник, предложено като изменения в Закона за омбудсмана от Министерския съвет, бе одобрено от депутатите на първо четене.

Включена бе изрична разпоредба, според която омбудсманът не само защитава, но и насърчава основните права и свободи.
С предложената промяна се развива конституционно установеното правомощие на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, независимо дали са нарушени от публичноправни или частноправни субекти, е записано в мотивите. Към настоящия момент, макар да не са изключени от Конституцията, извън обхвата на закона остават действията и бездействията на субектите от частния сектор.

Въвеждат се правила, гарантиращи прозрачност на процедурата при избор на омбудсман, заместник-омбудсман и при назначаване на служители в институцията. Като гаранция за публичност и прозрачност е предвидено тайното гласуване да бъде заменено с явно, а към изискванията за заемане на длъжността "омбудсман" и "заместник-омбудсман" е добавен критерий за предишен опит в областта на правата на човека.

Със законопроекта се предлага задължително уведомяване на омбудсмана при изготвяне на проекти на нормативни актове, за да може да представи становища.

"Обединени патриоти" между двете четения ще предложат "омбудсман" да бъде заменено в законодателството с българския превод - "обществен защитник", обяви Юлиан Ангелов.

Според ДПС съществено за институцията е придобиването на този статут. Всички трябва да помагаме за правата и свободите на българските граждани, а не само определените институции, изтъкна Хайри Садъков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1749 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.05 | 10:28

2
Кречетало!
риторичен въпрос

2018.02.05 | 10:28

1
Взима ли Мая Манолова пари от Ковачки за да не повдига въпроса с условията на труд и заплащане във фирмите му?

Добави коментар

Водещи новини