Страхил Делийски: Борисов трудно може да бъде обвинен в проджендър позиции (аудио)

  • 30 януари 2018 13:21

  • 4731
  • 9
Страхил Делийски: Борисов трудно може да бъде обвинен в проджендър позиции (аудио)
© Фейсбук

Няколко неща предизвикаха разгорещения дебат около Истанбулската конвенция. Това каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски.

Основната причина са дълбоките разделения в българското обществото, липсата на културна и социална хомогенност по отношение на светоусещането. От друга страна непознаването на определен тип проблематика, свързана с прословутия джендър, липсата на достатъчно информация и култура по този въпрос. А и самата тема беше политизирана – първо от Патриотите, после от БСП. А и всичко това се случи благодарение на едно нещо, което напоследък се нарича постистина или фалшива новина – идеята за трети пол. В текста никъде няма такова нещо. Тази манипулация или неразбиране, или постистина се превърна в конкретния повод всичко това да се случи, заяви Делийски.

Цялата дискусия показа, че много лесно могат да се случват разделенията в българското общество, много лесно на политическо въоръжение могат да бъдат взети фалшиви новини и грешни интерпретации, и качеството на публичния дебат продължава да е изключително ниско - лагери, агитки, почти никакъв опит за рационално-критичен дебат по конкретен въпрос. В рамките на това разделение, както обикновено в такава поляризирана ситуация, се чуват най-вече най-шумните агитки. Най-шумната част от агитката на противниците на Истанбулската конвенция привидя някакви заговори на световния "либерален-содомистки" елит, който нещо иска да превземе. От другата страна една шумна част от агитката на защитниците нарече тези, които се противопоставиха на конвенцията "агенти на Путин" и т.н. Така отново разговорът толкова се разми и се профанизира, че да се чудим в коя година живеем, в какво общество и въобще как е възможно това да се случи, коментира политическият анализатор.

По думите му от дебата около Истанбулската конвенция в политически план печелят ГЕРБ и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Целият този дебат и всички абсурдни тези, които се развиха, направиха така, че Борисов да изглежда приемлив. В същото време БСП се легитимира допълнително в консервативна и антиевропейска позиция – нещо, от което социалистите изключително много загубиха по време на парламентарните избори. Борисов спечели и поради факта, че всички тези стереотипи, през които се изговори темата за т.нар. джендър, са онези стереотипи, благодарение на които Борисов е премиер за трети мандат. Много бързо ще забравим, че неговата партия е онази, която е предложила конвенцията, още повече, че Борисов е такъв типаж, че трудно може да бъде обвинен в някакви проджендър позиции. Борисов спечели имиджово от дебата, посочи Делийски.

Според него трудно може да се прогнозира какво ще се случи по-нататък с Истанбулската конвенция. Конвенцията обрасна с митове. Най-абсурдното пък е да бъде подложена на референдум. Тезата на БСП е, че конвенцията разделя обществото и затова трява да има референдум – но референдумът допълнително ще раздели обществото и ще институционализира това разделение. Тази теза ми се струва нелогична. А самата идея, че може да се прави референдум по теми, засягащи човешки права, дори е опасна, подчерта политологът.

Вероятно като всичко друго страстите ще утихнат за известно време, но като нищо темата може да бъде ангажирана за политическа употреба и по-нататък, каза още пред Novini.bg Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4731 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.02.02 | 20:40

8
Бойчо е диктатор мачка унижава злепоставя и малтретира жените около него затова живее сам като СКОТ.

2018.02.02 | 20:40

9
Жена му го напусна любовницата му избега изобщо пълна семейна идилия.
Иванов

2018.02.02 | 20:39

7
Ако всичко е толкова невинно, защо изобщо трябва да приемаме конвенцията? - да се харесаме на Европа? (Ниско самочувствие); - Бойко Борисов да се хареса на Европа? ("Каквото кажа - става!") - да сме продажни Българи? (май е най-вярно!)
Един

2018.02.01 | 23:29

6
Власта на лестбийките, гейпарадирите и циганите, най-нагло и безпардонно, се опитва да смаже и малкото останала човещина в нормалните хора????

2018.01.31 | 22:47

5
Не е важно какво печели герб или какво губи бсп, важно е какво печели БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД...

2018.01.31 | 11:38

4
Кой е тоя? От името на целия народ ли говори? Къде ги виждате тия разделения? Шутове придворни? Народа каза не на конвенцията! А й всичко в Бг оправихте че само това остана!
гост

2018.01.31 | 11:38

3
Чий е този лобист - на ГЕРБ или на някакви НПО-та. Абе ненормалници, откога правителствена политика се определя от не правителствените организации. Да разбираме ли, че ГЕРБ са марионетки на НПО?
гост

2018.01.31 | 11:38

2
Платен лобист за жълти стотинки. Правителството от граждани ли е избирано или от НПО на гейове лобисти - чий глас трябва да бъде чуван от това правителство? Аман от тъпи и неуравновесени джендъри, дето искат да командват. Хайде каше!

2018.01.31 | 11:37

1
Страхиле, наистина никъде не става дума за трети пол а само за 33 засега разновидности на болестни състояния. Истината е че много урод се наплоди на тази земя и много безмозъчен добитък с човешки облик-също. Има и много като тебе- къде прости, къде срещу някоя пара могат да пл

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини