Проф. Михаил Неделчев: Истанбулската конвенция се използва за истеричен антиевропеизъм

  • 30 януари 2018 08:27

  • 2987
  • 5
Проф. Михаил Неделчев: Истанбулската конвенция се използва за истеричен антиевропеизъм
© БНТ

Темата на спора вече е далече от Истанбулската конвернция. У нас имаме пет закона, които решават въпроса за насилието на жени в домашни условия. Сигурен съм, че въвеждането на Истанбулската конвенция няма да промени картината с абсолютно нищо – най-много да се отчетат едни пари, усвоени от фондации. Проблемът, който разбуни духовете, е по-глобален и философски, каза в сутрешния блок на БНТ блогърът Иван Стамболов-Сула.

Идеята на джендър философията е да се внуши, че човек е полубог - подмяна на богочовечеството с човекобожеството. Тя е опасна с това, че подменя схващането полът да се приема полът като нещо обективно да се схваща като нещо субективно, посочи Стамболов.

Проблемът е, че конвенцията смесва две различни неща. Тя защитава едни повече от други. Жените са представени като жертва, а мъжете като агресор, което само по себе си е стереотип, а се твърди, че конвенцията трябва да се премахват стереотипи, заяви още Иван Стамболов.

Проф. Михаил Неделчев уточни, че Истанбулската конвенция е международна конвенция на Съвета на Европа. Дебатът се води доста острастено и от двете страни. Мисля, че той трябва да се успокои, добави той.

Основният дефект на Истанбулската конвенция е нейната недоизказаност. Проблемът е, че конвенцията се използва се да се разгръща един истеричен антиевропеизъм, заяви проф. Неделчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2987 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.02.02 | 20:42

5
Докого дърти тоталитарни отрепки ще ни обясняват че сме антиевропейци! ВЪН МЪРШО!

2018.02.02 | 20:42

4
Другаря неделчев да си прибере петолъчката че му стърчи от джоба, много се плашат некадърниците че ЕС ще се разпадне защото нищо не умеят и няма да може да ядат пари от празни приказки.
Драган

2018.02.02 | 20:42

3
Каквато и титла да си сложи, педала си е педал.

2018.02.02 | 18:46

2
АНТИЕВРОПЕЕЦ И АНТИБЪЛГАРИН
Иван

2018.02.02 | 17:06

1
Ти си пълен идиот ! Спазвай си я у вас, ние не я искаме !

Добави коментар

Водещи новини