Коя е Карин Каденбах и защо й обърнахме толкова внимание?

  • 25 януари 2018 12:33

  • 2815
  • 1
Коя е Карин Каденбах и защо й обърнахме толкова внимание?
© Фейсбук

Австрийското ляво острие в Европарламента Карин Каденбах попадна в част от новинарските хроники у нас с въпроса си, които зададе вчера на миинистъра на околната среда и водите Нено Димов.

Родената на 19 април 1958 година във Виена Каденбах е част от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Завършила е средното си образование в Съединените щати, но е продължила да учи във Виена, където завършва „Търговия“ и „Реклама и продажби“. Два мандата е председател на Австрийската социалистическа партия в провинция Долна Австрия и вече почти десетилетие се подвизава като евродепутат. Точно толкова време Карин Каденбах е член на комисията по околна среда, обществено здраве и защита на потребителите в Европарламента. Източници от Брюксел твърдят, че австрийката не е от най-дейните представители в ресора, а зад нейната активност е възможно да прозират лобистки интереси.

Така например, през 2013-а Каденбах е вносител на предложение за обща резолюция относно макрорегионална стратегия за Алпите. Чрез нея се призовава Европейската комисия „незабавно да представи конкретен план за действие за региона с цел преодоляване на структурните ограничения на планинските територии и създаване на подходящи условия за икономически растеж и ефективно социално и териториално сближаване в региона.“ В текста, предложен от австрийката, се казва още, че „новата рамка за макрорегионално сътрудничество трябва да гарантира, че естествените трудности на такива периферни региони като високопланинските територии се превръщат в активи и възможности и че се стимулира устойчивото развитие на тези региони.“

По същество това е лобистки текст, насочен към развитието и утвърждаването на Алпите като силен икономически регион. А, както знаем – те са известни с туризма си. По общодостъпни данни – над 15% от жителите на Алпите са заети в туризма, а годишно 100 000 000 туристи посещават курортите в региона. В дейността на Каденбах, разбира се, няма нищо лошо. Австрийката защитава интересите на страната си. Вероятно затова получава и Голямо златно почетно отличие за заслуги към Република Австрия. Интересното в случая с питането й към българския министър Нено Димов е какви са подбудите за интереса й.

Самата Каденбах е заявила, че никога през живота си не е вждала Пирин на живо. Въпреки това е разбрала, че много граждани и организации се страхували, че чрез планираното строителство качеството на този национален парк щяло да бъде унищожено. Нищо, че само в алпийския Сейнт Мориц ски пистите са над 350 километра, а в австрийския Сьол са 250. Каденбах отбелязва в експозето си, че у нас има две големи зони от „Натура 2000“, но удобно пропуска факта, че в процентно съотношение, спрямо останалата територия на страната, това са най-големите зони в Европа.

В интервю за topnovini.bg евродепутатът Ангел Джамбазки обясни, че подобни въпроси са били написани и четени от лист и от други европейски депутати от лявата част на политическия спектър. Освен това – те не са били само към Димов. Интересно тогава – защо голяма част от медиите й обърнаха такова внимание? Въпросът едва ли ще получи отговор от нюзрума на някоя от големите телевизии. А и няма нужда – той вече е риторичен.

Последвайте канала на

Novini.bg
2815 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.25 | 17:21

1
ЗАЩОТО СТЕ КОМУНИСТИ

Добави коментар

Водещи новини