БСП: Не ни убедиха, че пропуските в БАЦИС са отстранени (видео)

  • 22 януари 2018 15:25

  • 1789
  • 3
БСП: Не ни убедиха, че пропуските в БАЦИС са отстранени (видео)
© Пресцентър БСП (архив)

Не ни убедиха, че пропуските в системата БАЦИС са отстранени. Това заяви депутатът Иван Иванов от БСП след заседанието на вътрешната и финансовата парламентарна комисия по повод Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/, на което бяха изслушани финансовият министър, главният прокурор, председателят на ДАНС и директорът на митниците.

Изводът, който категорично може да се направи е, че по никакъв начин не бяха опровергани заключенията в доклада на ДАНС за системата БАЦИС и тези на прокуратурата, каза Иванов.

Той допълни, че в писмо на финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва от началото на годината се казва, че в момента все още се отстраняват проблемите в акцизната система. Както и, че от 340 точки за достъп, крайни периферни устройства, само в 47 са отстранени тези пропуски. Според БСП това означава, че все още е възможно да се направи влизане и манипулиране на системата.

Левицата предполага, че прокуратурата не е намерила основания за образуване на дело, при проверката на подадени сигнали, че БАЦИС се манипулира, защото тя е направена да не остават следи кой е влизал в нея. Според БСП държавното обвинение трябва да се насочи към възлагането на обществената поръчка за системата и изпълнението й.

По думите на Иванов тази система е била поръчана през 2012 г. с ясното съзнание, че тя ще бъде лесно манипулируема и е била приета от възложителя с недостатъци и с уговорките, че те ще бъдат отстранени.

От левицата отбелязаха още, че от 2012 г. до 2016 г. Агенция "Митници" не са забелязали пропуските в системата и са разбрали за тях от доклада на ДАНС. Според БСП политически отговорни за проблемите в БАЦИС са тези, които са поръчали системата и продължават да я използват.

Депутатите от БСП допълниха, че информацията за БАЦИС ще бъде използвана за вота на недоверие срещу правителството. Те прогнозираха, че целта им е вотът на недоверие да мине и да се чуят техните изводи и коментари по темата за борбата с корупцията и контрабандата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1789 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.23 | 07:29

3
А ЩЕТИТЕ ЗА ЧЕСТНИТЕ ТЪРГОВЦИ ,КОИТО СА СИ ПЛАТИЛИ АКЦИЗА.КОЙ ЗНАЕ КОЛКО КИТАЙСКО КАРГО ,ГОРИВА И ДРУГИ АКЦИЗНИ СТОКИ СА МИНАЛИ ТАЙНО.

2018.01.22 | 20:13

2
да е х-у да ви го набие човек а то акъл всички са тома неверни

2018.01.22 | 20:12

1
Не човек, а желязо...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини