Австрия е за встъпването ни в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването ни

  • 18 януари 2018 18:48

  • 3865
  • 4
Австрия е за встъпването ни в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването ни
© gettyimages (архив)

Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването на страната.

Това увери федералният министър за Европа, интеграцията и външните работи на Австрия Карин Кнайсъл, която е на посещение в София. Тя разговаря във външното ведомство с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Визитата е едно от първите задгранични посещения на министър Кнайсъл месец след встъпването й в длъжност.  Карин Кнайсъл припомни събитията от 2015 и 2016 г.,които определи като труден момент за България във връзка с мигрантските потоци, като отбеляза успешното му преодоляване. По отношение на темата за миграцията и предоставяне на убежище Австрия е на позицията, че е необходима широка реформа, за да може да се гарантира защитата на външните граници на ЕС. Нямаме право да оставим държавите-членки, които са на външната граница, сами, заяви Кнайсъл. Говорихме за Западните Балкани и общо беше разбирането, че европейската перспектива е единствената възможност за стабилност, просперитет и демокрация на страните от региона, и заедно ще работим с Австрия в тази посока, посочи вицепремиерът Захариева.

Двете са обсъдили също политиката за убежище и измененията в Дъблинския регламент, за които по думите на Захариева председателството ни ще положи всички усилия за постигане на общ подход и съгласие по това дълго обсъждано и трудно за съгласие досие. Общи са разбиранията между България и Австрия, че трябва да положим всички усилия да защитим външните граници на ЕС, посочи Захариева. Също така България смята, че е много важно заедно да се работи за бързото връщане на незаконните мигранти в страните на произход. Няма как страните, които са външни граници на ЕС, да бъдат оставени сами, е позицията на България, посочи още Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя подчерта, че новата политика за бежанци и миграция трябва да бъде направена така, че да може да работи и в криза, а не да се налага, както е станало 2015 г., да се взимат спешни мерки за релокация и квоти, разделили мненията в ЕС. Българското председателство ще положи всички усилия да постигне съгласие по това досие, с поглед насочен в бъдещето - новата политика да работи и в нормална ситуация, и в криза, отбеляза Захариева. Тя добави, че по всички важни политики са се разбрали, да обменят постоянно информация, така че през настоящата година да няма никаква пауза между едното и другото председателство в продължаването на важните за ЕС и за двете държави политики.

Има някои детайли в позициите на двете държави по отношение на Турция, но има и доста общи неща, посочи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в отговор на въпрос. "Като например, че Турция е много важен партньор за борбата с тероризма, за кризата с бежанците", добави Захариева и посочи, че след споразумението между ЕС и Турция през 2016 г. натискът върху българската граница от бежанци и незаконни мигранти е намалял с 84 процента. Турция е много важен партньор по отношение на икономиката, на енергийната диверсификация и сигурност на ЕС, но членството в ЕС изисква изпълнение на ясни условия, които няма как да се заобиколят и всяка една страна, която иска да бъде член на ЕС, трябва да се придържа към високите стандарти за върховенство на правото и опазване на правата на човека, каза Захариева. Същевременно тя добави, че с Турция трябва да се разговаря, да се води диалог.

Карин Кнайсъл каза, че й предстои пътуване до Истанбул и среща с турския външен министър. Тя се присъедини към мнението на Захариева, че диалогът е най-важен в момента. Всичко, което трябва да се постигне в рамките на двустранните отношения, трябва да се постигне с диалог, а по отношение на присъединяването на Турция към ЕС - това е друга тема и друго досие, добави Кнайсъл.
Захариева и Кнайсъл са обсъдили двустранните, традиционно добри и приятелски по думите на българския вицепремиер, отношения. Австрия е един от най-важните партньори на България, от когото винаги сме срещали подкрепа, а сега имаме общи приоритети и сме заедно в тройката на председателството на Съвета на ЕС, отбеляза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Карин Кнайсъл оцени положително приоритетните теми на българското председателство на Съвета на ЕС, акцентирайки върху това, че младежта е във фокуса му, както и важния по думите й приоритет за Западните Балкани. Австрийският министър поздрави и за ратификацията на договора за добросъседство между България и Република Македония, който определи като добър пример за това как две съседни страни, без всяка от тях да се намесва в работите на другата държава, могат да покажат добросъседски отношения.

Последвайте канала на

БТА
3865 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.01.24 | 23:32

4
Моля ви се не правете тази грешка!
ЗАЙО БАИО

2018.01.24 | 23:32

3
Еи.. свободно движение на хора но с коренно различни социални и материални възможности. Полза - нула

2018.01.24 | 23:31

2
Само Шенген ни липсва малоумни идиоти !!!!
Славянин

2018.01.24 | 23:31

1
Благодарим Ви австрийски братлета!

Добави коментар

Водещи новини